Deloskop izpostavlja: Merlin ali Pusta dežela

Ljubljana, SNG Drama. Premiera v sredo, 7. 12., ob 20. uri.

Objavljeno
07. december 2016 11.08
M. V.
M. V.

Na velikem odru ljubljanske Drame bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili dramsko epopejo nemškega dramatika Tankreda Dorsta Merlin ali Pusta dežela.

Prvo slovensko uprizoritev je režiral Aleksander Popovski po priredbi nemške režiserke Patricie Benecke in angleškega igralca Patricka Driverja v prevodu Urške Brodar.

Kot pravijo v Drami, gre za veličastno gledališko fresko, ki uprizarja junaške legende iz mita o kralju Arturju in vitezih okrogle mize. Igra govori o minevanju časa, o propadu utopij, o staranju ljudi in staranju idej ter o krhkosti civilizacije. Popovski jo je razdelil na tri dele: prvi govori o vzpostavljanju okrogle mize, ki temelji na načelu enakosti. V drugem delu opozori na začetek krhanja ideje o viteštvu in enakosti, v tretjem pa se z Arturjevo izgubo prestola začne zlom te ureditve.

Kot zanimivost režijskega koncepta poudarjajo tudi, da tri glavne (moške) like v drami, Merlina, Hudiča in mladega kralja Arturja, v uprizoritvi igrajo Barbara Cerar, Silva Čušin in Tina Vrbnjak, razdeljena pa je tudi vloga kralja Arturja, ki jo ob Vrbnjakovi igra še Branko Šturbej.