Deloskop izpostavlja: Mučenik v Slovenskem ljudskem gledališču

Slovensko ljudsko gledališče Celje. Ponovitve 17., 20., 22., 23., 2. ob 19.30.

Objavljeno
16. februar 2018 16.56
M. V.
M. V.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so sinoči premierno uprizorili dramo Mučenik prodornega nemškega dramatika in režiserja Mariusa von Mayenburga.

Avtor, ki se pogosto osredotoča na zapletene družinske odnose, v Mučeniku spremlja najstnika Benjamina, ki v šoli noče več na plavanje. Mama sumi, da otrok ne zna sprejeti svojega telesa ali, še huje, da uživa droge. Toda kmalu se izkaže, da je Benjamin res zadet, a ne od drog, temveč od Svetega pisma. Benjamin je našel vero, ki mu ne dopušča skupnega plavanja s puncami.

Kot so zapisali v gledališču, je Mučenik subtilna večplastna drama, ki norost in strast pubertete izenači z norostjo in strastjo verskega fanatizma in ekstremizma, kjer fundamentalizem trči ob strpnost in politično korektnost, kjer provokacija sproži neslutene posledice.

Drama, napisana v strukturi filmskega scenarija, je sestavljena iz 27 kratkih prizorov, ki osvetljujejo versko obsedenost glavnega lika, ko s svojimi novimi ekstremističnimi pogledi bega svojo mamo, terorizira učitelje in sošolce ter je skrajno naporen za svojo okolico.

Predstavo je režiral Boris Kobal, v vlogi odraščajočega adolescenta Benjamina nastopa Blaž Dolenc, ob njem pa še Renato Jenček, Minca Lorenci, Andrej Murenc, Rastko Krošl, Jagoda, Urban Kuntarič k. g. in Beti Strgar k. g./Živa Selan k. g.