Deloskop izpostavlja: Nebeški odred

Slovensko ljudsko gledališče Celje. 12. 5., ob 19.30.

Objavljeno
11. maj 2017 19.44
SLG Celje / Nebeski odred / ARHIV / 5.5.2017
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo nocoj ob 19.30 premierno uprizorili dramo Đorđa Lebovića in Aleksandra Obrenovića Nebeški odred v režiji Juša A. Zidarja.

Večkrat nagrajena srbska avtorja sta prvo dramo o holokavstu na območju nekdanje Jugoslavije napisala po lastnih izkušenjah, saj sta bila oba taboriščnika v koncentracijskem taborišču Auschwitz.

Nebeški odred je bil taboriščni sinonim za sonderkommando, odred taboriščnikov, ki so morali odstranjevati trupla iz plinskih celic in brisati sledove nacističnih zločinov. Jetnikov, ki so se morali odločiti, ali bodo takoj ubiti ali si bodo življenje podaljšali s sodelovanjem z SS-ovci.

Drama izpostavlja prelomni trenutek v zavesti človeka, ki se pod prisilo odloči delovati v službi zla, da bi ohranil lastno življenje tudi v najbolj nečloveških okoliščinah.

Uprizoritev bo v Foyerju gledališča spremljala razstava Muzeja novejše zgodovine Celje Slovenci v koncentracijskih taboriščih in njihova zapuščina.

V kavarni Muzeja novejše zgodovine Celje pa napovedujejo 17. 5. ob 18.00 še pogovorni večer Teater v muzeju: Nebeški odred, na katerem bodo sodelovali režiser uprizoritve Juš A. Zidar, zgodovinarka dr. Marta Verginella in novinar časopisa Dnevnik Uroš Škerl Kramberger. Pogovor bo vodil dr. Tone Kregar, zgodovinar in sociolog ter direktor Muzeja novejše zgodovine Celje.