Deloskop izpostavlja: Nora Gregor – skriti kontinent spomina

Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, v torek, 2. 10., ob 20. uri. Gledališka predstava. 

Objavljeno
01. oktober 2014 14.14
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Po septembrski krstni uprizoritvi predstave Nora Gregor – skriti kontinent spomina v SNG Nova Gorica bo nocoj ob 20. uri v Slovenskem mladinskem gledališču ljubljanska premiera.

Avtorica besedila in režiserka je Neda Rusjan Bric, ki se v tej gledališko-filmski predstavi posveča goriški igralki Nori Gregor (1901–1949), ki je dosegla izjemne mednarodne uspehe, a nazadnje osamljena umrla v Čilu. Briceva skozi njeno življensko zgodbo spregovori o mestu ženske v družbi in o njenih notranjih bojih.

Predstava je skupni projekt štirih gledališč, SNG Nova Gorica, Slovenskega mladinskega gledališča, avstrijskega gledališča Schauspielhaus iz Gradca in italijanskega Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine iz Trsta, v njej nastopajo igralci partnerskih gledališč v jezikih vseh treh narodnosti.

Z nocojšnjo ljubljansko premiero bodo odprli dvajseti mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk (2.–12. 10.), ki v jubilejno edicijo stopa s temo Taktike preživetja. Osredotočal se bo na okoliščine in pogoje dela ustvarjalk in ustvarjalcev, ki delujejo v čedalje bolj zaostrenih produkcijskih pogojih.