Deloskop izpostavlja: Sedemindvajseti festival Dnevi komedije

Slovensko ljudsko gledališče Celje. 1. 3., ob 19.30.

Objavljeno
28. februar 2018 18.21
M. V.
M. V.

S predstavo Čakalnica v izvedbi Janeza Hočevarja Rifleta in Lada Bizovičarja se bo v Slovenskem ljudskem gledališču nocoj ob 19.30 začel letošnji festival Dnevi komedije, ki bo do 17. marca prikazal najbolj duhovite stvaritve slovenskih gledališč v pretekli sezoni.

Program je letos prvič sestavila selektorka Alja Predan. V tekmovalni del je uvrstila osem komedij, ki bodo na sporedu tri zaporedne konce tedna, zaključek festivala s podelitvijo nagrad pa bo pospremila predstava Dan norosti v izvedbi Špas teatra.

Predstave ocenjujeta občinstvo in strokovna žirija. Publika vsak večer izbere komedijantko ali komedijanta večera in žlahtno komedijo festivala po izboru občinstva. Strokovna žirija v sestavi Matjaža Zupančiča, Aleša Novaka in Roka Bozovičarja bo podelila nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta.

Ta konec tedna se bodo poleg Čakalnice zvrstile še: v petek, 2. 3., komedija Bog masakra v režiji Ajde Valcl in izvedbi Drame SNG Maribor ter v soboto, 3. 3., komedija Resnica v režiji Alena Jelena in izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Drugi festivalski teden bo v četrtek, 8. 3., uvedla komična drama Ljubi moj v režiji Andreja Jusa in izvedbi SLG Celje. V petek, 9. 3., nadaljujejo s komedijo (Totalno) katastrofalna večerja v režiji Sama M. Strelca in izvedbi Gledališča Koper. V soboto, 10. 3., pa sledi komedija Tri ženske avtorja in režiserja Vinka Möderndorferja v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Zadnji festivalski vikend začenjajo 15. 3. s komičnim muzikalom Trač v režiji Jake Ivanca in Gašperja Tiča v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Gledališča Koper. V petek, 16. 3., bo tekmovalni del zaokrožila komedija Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. .