Deloskop izpostavlja: Slovenija gori!

Novo mesto, Anton podbevšek Teater. 22. 5., ob 20. uri.

Objavljeno
19. maj 2017 18.51
M. V.
M. V.

V Anton Podbevšek teatru bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Slovenija gori!, ki jo režiser Sebastijan Horvat posveča 100. obletnici oktobrske revolucije.

Avtorski projekt Sebastijana Horvata in igralcev, ki so z režiserjem soustvarili besedilo, je umeščen v garažo kot sinonim za start-up podjetja, kjer se z majhnimi sredstvi rojevajo velike inovacije.

Vendar Nejc Cijan Garlatti, Iztok Drabik Jug, Alja Kapun, Noemi Veberič Levovnik in Aljoša Ternovšek ne iščejo rešitev na področju tehnologije. Njihova razglabljanja so osredotočena na nesmisle, krivice in kafkovsko ureditev aktualnega družbeno-političnega sistema.

Zbrali so zgodbe ponižanj, sistematskega prezira, osebnega gnusa, družbene tesnobe ...

V gledališkem listu pravijo, da jih organizirano zbiranje ne zanima, prerasli so aktivizem, bedne ideje o političnem uresničevanju. Njihove reforme niso nikakršne bele knjige, študije, elaborati, programi ali sugestije za trajnostni razvoj. Imajo eno samo rešitev. Iz garaže se zapeljejo v garažo, odprejo vrata pekla, čigar plamen objame vse in za seboj ne pusti nič, razen sivega pepela.