Deloskop izpostavlja: Stota ponovitev Muce copatarice

Prešernovo gledališče Kranj. 13. 5., ob 17. uri.

Objavljeno
12. maj 2017 18.22
M. V.
M. V.

V Prešernovem gledališču Kranj bo danes ob 17. uri stota ponovitev muzikala Muca copatarica.

Zgodba o muci, ki neredoljubnim malčkom odnaša copatke, navdušuje otroke že šestdeset let. Priljubljeno pravljično junakinjo je ustvarila pisateljica Ela Peroci (1922–2001), kot slikanica z ilustracijami Ančke Gošnik Godec pa je prvič izšla leta 1957 in doživela številne ponatise ter uprizoritve.

Petdeseto obletnico prvega izida slikanice so pred desetimi leti v Prešernovem gledališču Kranj počastili s postavitvijo istoimenskega muzikala. Režijo so takrat zaupali Katji Pegan, Desa Muck pa je poskrbela za dramatizacijo, napisala songe ter interpretirala lik materinske muce.

Kot je takrat zapisal naš kritik Matej Bogataj, je kranjska Muca domiselna, duhovita in topla, ima smisel za suspenz in mehčanje napetosti, stavi na atmosfere in jih dovolj prepričljivo izvede.

Za predstavo je igralska ekipa na festivalu Zlata paličica leta 2010 prejela nagrado za poseben umetniški dosežek, na 21. Pikinem festivalu v Velenju pa je bila nagrajena z zlato piko za najboljšo predstavo v konkurenci na velikem Pikinem odru.