Deloskop izpostavlja: Tobelija

Ljubljana, Plesni Teater Ljubljana. 29. 5., ob 20. uri.

Objavljeno
26. maj 2017 20.52
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
M. V.
M. V.

V Plesnem Teatru Ljubljana bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili plesno predstavo Tobelija, urbano tragedijo, ki sta jo koreografinja Rosana Hribar in režiser Nik Upper ustvarila po motivih istoimenske drame Ljubomirja Đurkovića. Sodobni črnogorski avtor se je v dramskem besedilu osredotočil na starodavni patriarhalni običaj tobelij, žensk, ki v visoko patriarhalni balkanski družbi prevzamejo vlogo moških, ko teh ni več v družini.

Koreografinja Rosana Hribar ter soustvarjalki Urša Rupnik in Maša Kagao Knez so motiv predstave črpale iz emocije »življenja brez moškega«, ki ga pozna tako nekdanji kot sedanji čas.

V urbani tragediji o treh ženskah dveh generacij, zaznamovanih z izgubo ljubljenega moškega – sina, brata ali moža –, so ženske obsojene na življenje druga z drugo in z odsotnim moškim.

Kot pravijo ustvarjalci, ponuja Tobelija podobo sveta, v katerem se korenito spreminjajo vrednote in ideali, medtem ko vprašanje ženske (ne)svobode postaja vse bolj aktualno tako v luči izgubljanja (že) izbojevanih pravic žensk kakor tudi feminizacije moških.