Deloskop izpostavlja: Valentina za valentinovo

SNG Maribor. 14., 16., 17. 2., ob 19.30.

Objavljeno
13. februar 2018 19.35
M. V.
M. V.

V osrednji mariborski gledališki hiši bodo 25. obletnico ustvarjanja koreografinje in plesalke Valentine Turcu obeležili s koreografsko retrospektivo Valentininih baletnih mojstrovin, ki jih odlikujejo koreografsko raziskovanje senzualnega, vesolja emocij in poetike ljubezni.

V Veliki dvorani SNG Maribor bo nocoj ob 19.30 na programu balet Romeo in Julija, v petek, 16. 2., ob 19.30 Carmen in v soboto, 17. 2., ob 19.30 balet Jevgenij Onjegin.

Kot so zapisali v gledališču, je koreografinja Valentina Turcu, letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, v velikih mojstrovinah modernega časa našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino.

Prav zaradi vizionarskih idej, edinstvenega in visokoestetskega koreografskega rokopisa, nezmotljivega dramaturškega ritma in perfekcionizma, ki so se jasno pokazali že na začetku njenega umetniškega raziskovanja, jo lahko danes občudujemo kot zrelo ustvarjalko v zahtevnem žanru dramskega baleta.