Deloskop izpostavlja: Županova Micka

Ljubljana, SNG Drama, Mala drama. Premiera 22. 9. ob 20. uri

Objavljeno
21. september 2017 20.10
M. V.
M. V.

V ljubljanski Drami bodo letošnjo slavnostno sezono ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva začeli z uprizoritvijo komedije Antona Tomaža Linharta Županova Micka v režiji Luke Martina Škofa.

Z nocojšnjo premiero se bodo poklonili tudi avtorju Antonu Tomažu Linhartu ter njegovim pomembnim zaslugam pri vzpostavljanju (jezikovnih) temeljev slovenskega gledališča.

Županova Micka, napisana in krstno uprizorjena leta 1789, je naše prvo posvetno dramsko besedilo in temelj slovenske komediografije. V kratki komediji v dveh aktih se je duhovito ponorčeval tako iz koristoljubnih špekulantov kot iz snobizma, tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj.

Na oder Drame se Županova Micka vrača po skoraj osmih desetletjih. V uprizoritvi igrajo Klemen Slakonja (Tulpenheim, en žlahtni gospod), Saša Pavlin Stošić (Šternfeldovka, ena mlada bogata vdova), Rok Kravanja (Monkof, Tulpenheimov perjatel), Uroš Fürst (Jaka, župan), Nina Valič (Micka, županova hči), Klemen Janežič (Anže, Micken ženen) in Janez Škof (Glažek, en šribar).