Drama Festival: Bolj gledališko ne gre

Do srede v Drami in pred njo sezono sklepajo s sedmimi gostujočimi uprizoritvami ter koncertnim in pogovornim spremljevalnim programom.

Objavljeno
24. maj 2017 17.37
Igor Bratož
Igor Bratož
Sedmim vrhunskim uprizoritvam – vsaki bo pred poslopjem nekdanjega nemškega/jubilejnega/narodnega/državnega gledališča sledil pogovor po dveh igralcev ansambla Drame z ustvarjalci – letos pridajajo še dve okrogli mizi oziroma tematska pogovora: prvi bo jutri ob 17. uri pred Dramo posvečen izzivom umetniškega vodenja gledališč z umetniškimi vodji večine gledališč, ki sodelujejo na festivalu: Martinom Františákom iz Brna, Diano Koloini iz Maribora, Eduardom Milerjem iz Trsta, Markom Bratušem iz Nove Gorice in Snježano Abramović Milković iz Zagreba. Drugi bo v ponedeljek ob 17. uri, študenta gledališke režije Jan Krmelj in Dorian Šilec Petek se bosta pogovarjala z Ivano Djilas, Sebastijanom Horvatom in Milošem Lolićem o vlogi sodobnega gledališča, o kulturni politiki ter o njihovih režijskih poetikah in inspiracijah.

Ravnatelj Drame Igor Samobor na vprašanje o kriterijih za izbiro gostujočih predstav pravi: »Ena od možnosti sodelovanja z gledališči v tujini in doma je tudi izmenjava predstav. Nekatere od teh izmenjalnih predstav naših partnerskih gledališč smo združili v festival, namenjen pregledu sezone, ki se izteka. Z obfestivalskim programom ponuja možnost spoznavanja najboljših predstav naših partnerjev, avtorjev in igralcev, ki prihajajo k nam v goste. Preprosto rečeno, gre za 'pregledni' festival, ki hkrati pomeni tudi praznovanje konca sezone.«

Je v tem, da pogovore z ustvarjalci po predstavi vodita po dva igralca iz Drame, ne pa na primer dramaturg, publicist ali kritik, mogoče videti praktičnost ali upanje na drugačne registre pogovora? Samobor odgovarja: »Pogovori po predstavah imajo namen spoznavanja gledališčnikov iz gostujočih gledališč. Ne želijo biti teoretični ali kritični, želijo biti sproščeni. Zato je prevladala ideja o igralcih, kolegih, ki imajo vsi po vrsti dovolj izkušenj in znanja, da lahko vodijo pogovore. Izkušnja iz preteklih let je pokazala, da so bili pogovori ravno prav poljudni in dovolj teoretični.«

Festival danes zvečer na velikem odru odpira Gospa z morja Henrika Ibsena v izvedbi Národnega divadla Brno in režiji umetniškega vodje gledališča in izvrstnega poznavalca slavnega norveškega dramatika Martina Františáka. Po predstavi bo pred Dramo pogovor z ustvarjalci, vodila ga bosta Iva Babić in Marko Mandić. Ob 22.30 se bo slavnost ob odprtju festivala nadaljevala s koncertom Tea Collorija in skupine Momento Cigano.

V petek ob 20. uri bo Zagrebačko kazalište mladih na velikem odru odigralo Nočno življenje Ivana Vidića v režiji Paola Magellija. Po predstavi bosta pred Dramo vodila pogovor z ustvarjalci Nina Ivanišin in Tadej Toš.

V soboto ob 20. uri bo na velikem odru Drame nastopilo Slovensko stalno gledališče iz Trsta z uprizoritvijo Teorema. Igro Milana Markovića Matthisa po motivih istoimenskega romana Piera Paola Pasolinija je režiral Sebastijan Horvat. Pogovor z ustvarjalci po predstavi bosta pred Dramo vodila Barbara Cerar in Aljaž Jovanović.

V nedeljo ob 20.00 bo na festivalu sodelovalo SNG Nova Gorica z uprizoritvijo Peter Kušter, ki je na Dnevih komedije 2017 prejela nagrado žlahtna komedija in je – v režiji Ivane Djilas – prva slovenska uprizoritev bizarne operete kultne londonske skupine The Tiger Lillies. Pogovor z ustvarjalci bosta vodila Maša Derganc in Bojan Emeršič.

V ponedeljek ob 20. uri pa na velikem odru Evripidova Medeja v režiji Oliverja Frljića in v izvedbi Drame SNG Maribor. Frljićeva reinterpretacija antične drame izhaja iz vprašanja položaja ženske v sodobni družbi ter vidne in nevidne diskriminacije na podlagi spolne identitete. Po predstavi bo pred Dramo pogovor z ustvarjalci, vodila ga bosta Nataša Barbara Gračner in Uroš Fürst.

V torek, 30. maja, ob 20.00 se bo na velikem odru predstavilo Kraljevsko pozorište Zetski dom s Cetinja. Madžarski režiser Árpád Schilling se v skupinskem avtorskem projektu Do koder pogled seže posveča aktualnim perečim temam Črne gore, Balkana, Evrope, sveta ... Pogovor z ustvarjalci po predstavi bosta pred Dramo vodila Saša Mihelčič in Klemen Janežič.

V sredo, zadnji dan festivala in meseca maja, bo najprej, ob 17. uri pred Dramo, na sporedu tematski pogovor Dramatika in tranzicija: osrednji gost bo dramatik Pavol Weiss. Ob 19.00 pa bo nastopilo Slovenské národné divadlo iz Bratislave s krstno uprizoritvijo distopične Weissove drame Iz življenja človeštva v režiji Dina Mustafića. Po predstavi bo pred Dramo pogovor z ustvarjalci, vodila ga bosta Saša Pavček in Igor Samobor. Sklepni festivalski večer bo ob 22.30 slavnostno sklenil koncert skupine Moonlight Sky.