Drama Spinozove filozofije

Performans Spinozova leča režiserke in avtorice zasnove Barbare Novakovič Kolenc bo nocoj v MGLC.

Objavljeno
30. september 2016 13.30
J. K.
J. K.

V mednarodnem grafičnem in likovnem centru (MGLC) bo nocoj premiera performansa Spinozova leča. Projekt, ki nastaja v sodelovanju MGLC in zavoda Muzeum, se - kot pove naslov - opira na novoveško filozofijo Barucha de Spinoze. Režiserka in avtorica zasnove predstave Barbara Novakovič Kolenc  Barbara Novakovič Kolenc je inspiracijo za performans našla v delu Pogovor s Spinozo avtorja Goceja Smilevskega.

Spinozova leča prepleta Spinozovo filozofijo in podatke njegovega vsakdanjega življenja. Performans, v katerem nastopata Maruša Majer in Mateja Rebolj, se ob tem dotika tako pozicije ženske kot problema prostora. Sopostavljanje različnih prostorov omogoča preplet fikcije z biografskimi podatki o Spinozi in o njegovi filozofiji, na primer s koncepti, kot so: substanca, zavračanje afektov in krepostnosti.

Spinozova leča je prvi del dvoletnega projekta, v katerem se bo avtorica z ekipo ukvarjala s Spinozovimi dognanji o optiki in filozofiji. Performans z instalacijo lahko vidimo kot raziskovalno gledališče, ki vzpostavlja in predstavlja ključ za razumevanje drugega dela predstave Spinoza, ki bo uprizorjena naslednje leto.