Dvanajst komedij pred kislimi časi

Na festivalu Dnevi komedije, ki se pričenja danes, občinstvo ne bo občutilo pomanjkanja smeha

Objavljeno
02. marec 2012 11.05
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

V SLG Celje se danes začenja 
21. festival Dnevi komedije, ­
ki bo ob koncih tedna do 
25. marca občinstvu v tekmovalnem sporedu ponudil osem, izven njega pa štiri komedije slovenskih gledališč. Čeprav vlada festivala finančno ne podpira, ne bo okrnjen. To se lahko zgodi prihodnje leto zaradi krčenja sredstev za produkcijo slovenskih teatrov.

Selektorica festivala Tatjana Doma si je na predstavitvi prihajajočih dnevov več časa vzela za kritiko kulturne politike, manj pa za predstavitev programa. Ta je radovednim na voljo povsod. Javno je protestirala proti stereotipizaciji gledališke komedije kot manj zahtevnega, umetniško manjvrednega žanra.

»V osmih letih, kar sem zaposlena v celjskem gledališču, in v štirih letih, kar sem selektorica festivala, sta me pri delu vodila dva kriterija: kakovost in raznolikost predstav, ki se uvrstijo na Dneve komedije. Zato je festival priljubljen pri občinstvu in pri gledališki strokovni javnosti,« je povedala.

Dodala je, da se bodo tudi letos v Celju zvrstila skoraj vsa slovenska gledališča s predstavami, ki so jih režirali vrhunski domači režiserji in v katerih nastopajo prvaki in prvakinje slovenskih gledaliških odrov. Tudi očitek ministrstva, ki festivalu ponovno ni namenilo niti evra podpore, da festival ne more biti nekaj, kar poteka štiri zaporedne konce tedna, ter je zato kvečjemu nekakšna revija, je selektorica zavrnila kot nesmiseln: »Igramo za občinstvo in občinstvo raje prihaja v gledališče ob koncu tedna.«

Da je selekcija lahko izvrstna, kaže podatek, da je bilo iz enoletne gledališke produkcije komedij na festival prijavljenih kar dvajset predstav, osem jih prihaja v tekmovalni spored, štiri v spremljevalni program.

Tekmovalnega bo odprla komedija Namišljeni bolnik, sledili bosta komediji 39 stopnic in Moje bivše, moji bivši, romantična drama Proti severnemu vetru, komedija Ne stavi na Angleže, burkaška moraliteta Sljehrnik, farsa November in komedija Nežka se moži.

Spremljevalni program ponuja revolucionarno komedijo z blagoslovom Poslednji termina(l)tor, slovensko klasiko v novi preobleki Butalci, še eno ponovitev Sljehrnika in za sklepni večer 25. marca slovensko-hrvaško komedijo Maks seks šop ali Ni meja za pimpeka.

Žirijo Dnevov komedije 2012 letos sestavljajo pisatelj in dramatik Tone Partljič, filmski režiser Janez Lapajne in etnologinja in muzeologinja Tanja Roženbergar Šega. Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta.

Gledalci bodo vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala. Nagrade za žlahtno komedijsko pero letos ne bodo podelili. Na dveletni razpis je sicer prispelo dvanajst besedil, vendar se je žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Boris Kobal odločila, da nagrade ne bo podelila.

Festival letos z donacijami rešujeta časopisna hiša Večer in Mestna občina Celje ter celjsko gospodarstvo, a število podpornikov se je prepolovilo. Občinstvu bo gotovo do smeha tudi prihodnje leto, vendar je glede na sušo, ki se obeta slovenski kulturi, vprašanje, ali bo domača komedijska produkcija še zadovoljiva.