Ex Ponto 2013: Dvanajst predstav, tri slovenske premiere

Ex Pontovo trilogijo, načeto s temama Začetek ali konec? in Stare ali nove vrednote?, bodo letos zaključili s krovnim vprašanjem: Kje je meja?

Objavljeno
08. avgust 2013 18.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto 2013 se bo letos zgodil med 1. in 8. septembrom, njegovi soustvarjalci na čelu z direktorjem festivala Damirjem Domitrovićem pa so že slab mesec prej razgrnili njegov program.

Na nizu ljubljanskih prizorišč od Cankarjevega doma, SNG Drame ali SNG Opere in baleta, do Mini teatra, Etno kluba Zlati zob in številnih drugih točk obljubljajo dvanajsterico predstav in krovni naslov Kje je meja?, ki bo sledil lanski in predlanski temi, ob katerih sta prav tako stala vprašaja.

Tema Ex Ponta 2011 je bila Začetek ali konec?, lani ji je sledila Stare ali nove vrednote?, skupaj s tokratno pa tvorijo festivalsko trilogijo, ki ni le vsebinska, ampak tudi finančna. Z letošnjo izdajo se bo namreč izteklo tudi sofinanciranje Evropske komisije iz programa EU Kultura (2007-2013).

Organizatorji iz Kulturnega društva B - 51 so sicer pred začetkom festivala razgrnili tudi letošnji finančni okvir: znaša 180.000 evrov, od tega 100.000 iz programa EU Kultura (2007-2013), vsak po 40.000 pa sta primaknila Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Gostili bodo dvanajst različnih predstav, od tega tri slovenske premiere: otvoritveno Močan rod v režiji Ivice Buljana in produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Slovenko na kvadrat avtorice Stanislave Repar v režiji Nika Goršiča in slovensko-francosko koprodukcijo Daphne Millefoa Little Blonde Riding Wolf.

Kot zanimivost programa izpostavljajo veliko število ženskih režiserk.

Poleg Little Blonde Riding Wolf se bodo predstavile še Tina Kolenik v performasu Zlati dež, Lidija Dedović v predstavi Žabar v produkciji Zetskega doma - Kraljevskega pozorišta, Cetinje, Radmila Vojvodić v Eksistenci v produkciji Crnogorskega narodnega pozorišta iz Podgorice in Elmaze Nura v predstavi Lizistrata v produkciji Kosovskega narodnega gledališča iz Prištine.

Predstavili se bodo še koreograf in plesalec Raimund Hoghe v predstavi Pas de deux, Viktor Bodo, ki ga napovedujejo kot enega najbolj prepoznavnih madžarskih režiserjev in bo že tretjič gost Ex Ponta, makedonska igralka Joana Popovska ali pa bolgarska igralca Atanas Pop Dimitrov in Maja Novoselska.

Festival se bo iztekel s predstavo 55+, produkcijo zagrebškega Montažstroja, v kateri nastopa generacija ljudi, starih nad 55 let.