Deloskop izpostavlja: Fant, dekle in gospod

Drama SNG Maribor, premiera nocoj na Malem odru ob 20. uri.

Objavljeno
15. februar 2018 18.36
V. U.
V. U.

Varljiva meja med resničnostjo in iluzijo, preizpraševanje temeljev igralske umetnosti in svojevrstna gledališka delavnica, na kateri se odpirajo vprašanja iz osebnega življenja, travmatična doživetja, strahovi, nemoč in načini reševanja samega sebe ...

Vse to se prepleta v gledališki predstavi Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja v režiji Mateje Kokol, ki bo nocoj ob 20. uri premierno zaživela na Malem odru SNG Maribor.

Prvi vtis drame, v kateri so vprašanja gledališke umetnosti vpeta v psihosocialno okolje in žive probleme današnje slovenske družbe, bo sicer drugačen. Drama izhaja iz situacije, v kateri fant na večerji osvaja dekle. Neroden je in nespreten, ko ga razočarana mladenka zapusti, ga s kopico pripomb obsuje starejši gospod. Zdi se dobronameren, pa tudi zoprn: svetuje in kritizira, ponaša se z lastnimi izkušnjami in ostrim cinizmom …

Izkaže pa se, da ne gre za vsiljivega natakarja, pač pa za profesorja gledališke igre. Fant se namreč ni slabo odrezal na prvem ljubezenskem sestanku, temveč pri vaji iz improvizacije. V dekle je sicer zares zaljubljen in že nekaj časa sta par, skupaj tudi študirata na gledališki akademiji.

Fant, dekle in gospod je najnovejše dramsko besedilo Vinka Möderndorferja, ki je bilo nominirano za Grumovo nagrado. Möderndorfer jo je sicer dobil dvakrat. V predstavi igrajo Liza Marija Grašič, Timon Šturbej in Kristijan Ostanek.