Festivalomanija na grafu

Festivals in Slovenia 2012. Največ slovenskih festivalov je v poletnih mesecih, pozimi vlada suša.

Objavljeno
28. december 2011 11.51
Posodobljeno
28. december 2011 14.00
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Spletni portal ministrstva za kulturo Culture.si, ki ga je razvil in ga vodi laboratorij za znanost in umetnost Ljudmila, namenjen pa je spodbujanju sodelovanja slovenskih kulturnih organizacij s tujino, je izdelal zanimiv graf. Imenuje se Festivals in Slovenia 2012.

Urednica portala Culture.si Alenka Pirman pravi, da so podatke zanj črpali iz avtorskih člankov o posameznih institucijah, organizacijah, prizoriščih kulturnega dogajanja in akterjih, ki jih v angleščini objavljajo na svoji spletni strani. Ti informativni članki so v prvi vrsti namenjeni navezovanju stikov naših kulturnih institucij 
s tujino, iskanju koproducentov, sodelujočih, mednarodni izmenjavi in podobno.

V letu in pol, odkar obstaja Culture.si, se je pokazalo, da je to nepogrešljivo orodje za kulturne organizatorje, lahko bi bilo uporabno tudi za kulturne analitike. Ljudmila se z analizo podatkov načeloma ne ukvarja, jim pa odprtokodna spletna tehnološka platforma MediaWiki omogoča­ luščenje določenih podatkov.

Prav to so naredili pri grafu ­Festivals in Slovenia 2012. Vanj so vključili vse festivale, za katere so datum letošnjega dogajanja prejeli do 13. decembra. Takih je bilo 141. Tisti, ki so ali bodo datume dogajanja poslali kasneje, bodo objavljeni v spletni izdaji grafa, ki jo sproti osvežujejo.

Iz grafa so razvidni podatki o imenu festivala, zvrsti, ki ji pripada (arhitektura in dizajn, ples in gledališče, film, nepremična dediščina, literatura, glasba, novi mediji in vizualna umetnost, multidisciplinarni festivali), tednih trajanja in o mesecu, v katerem se festival dogaja.

Iz preglednice je razvidno, da je v bazi portala Culture.si trenutno prijavljenih 141 festivalov, zgoščeni pa so na poletne mesece. Rekorder prihodnje leto bo četrti teden avgusta, ko bo naenkrat potekalo 22 festivalov. Festivalsko najbolj sušni meseci so januar, december in februar. Ta podatek bi lahko bil v pomoč organizatorjem festivalov pri časovnem umeščanju in planiranju dogodkov, morda tudi turistom, da bodo k nam prišli, ko bo kulturnega dogajanja največ.

Zbrani podatki o slovenskih festivalih kar kličejo po nadaljnji analizi. Predvsem bi bilo zanimivo ugotoviti, kako se je rojeval fenomen »festivalizacije« pri nas oziroma kako je naraščalo število tovrstnih prireditev. Culture.si ponuja še en koristen pripomoček pri morebitni tovrstni analizi – festivalsko časovnico, ki je prav tako objavljena na njihovi spletni strani.

Iz nje je razvidno, da se je v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih povprečno rodil en festival vsaka tri leta, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in prvem desetletju 21. stoletja pa so se festivali rojevali kot po tekočem traku, v letu 2003 so jih denimo ustanovili štirinajst.