Fokus Exodosa tokrat na afriški umetnosti

Na 19. festivalu sodobnih odrskih umetnosti se bo med 17. in 21. aprilom zvrstilo preko 20 dogodkov.

Objavljeno
16. april 2015 17.25
Staša Štajnpihler
Staša Štajnpihler
19. izdaja festivala Exodos bo tudi letos potekala na različnih lokacijah po Ljubljani. Zvrstilo se bo več kot dvajset plesno-gledaliških predstav, koncertov, fotografskih razstav, predavanj, filmov in otroških delavnic, ki bodo po mnenju organizatorjev pokazali, zakaj svet dohiteva Afriko in ne obratno.

Po fokusu na Azijo, ki je bila osrednja tema 18. edicije festivala, program letošnjega festivala nosi naslov Bodoči arhivi: fokus Afrika, s katerim želijo organizatorji poleg afriške umetnosti predstaviti tudi afriški vsakdan. »Afrika je posebna celina, vsaka država je različna. Želimo si prikazati le kanček tega, kar se tam zares dogaja,« je na današnji novinarski konferenci dejala Nataša Zavolovšek, direktorica Zavod Exodos Ljubljana in producentka festivala.

Letošnji program je nastal pod vodstvom kuratorja Jana Goossensa, soustanovitelja belgijsko-kongovske umetniške platforme KVS-Kongo, ki priznava, da je bil pri izboru nastopajočih subjetiven. »Zanimali so me umetniki, ki s svojo umtnostjo prispevajo k svetu in družbi, takšni, ki imajo veliko za povedati in najdejo nove, zanimive načine, da svojo vizijo transformirajo v umetnost.«

Po kuratorjevih besedah želi 19. Exodos ustvariti začasen uprizoritveni prostor, z vso kompleksnostjo in raznovrstnostjo današnjih afriških umetnikov, njihovih praks, povezav s celino in mnogokaterih vezi, ki jih imajo z ostalim svetom. »Želel sem, da se vsi ti umetniki iz Afrike med seboj spoznajo, spoznajo delo drug drugega in se med seboj povežejo.«

Festival bo jutri v Centru kulture Španski borci odprla fotografska razstava Sammyja Balojija z naslovom Kolwezi, ki prikazuje odnos med bogato kongovsko rudarsko industrijo in njenimi rudarji. Uvodni večer se bo nadaljeval s performansom angolskega umetnika Nastia Mosquita z naslovom S.E.F.A. in koncertom Pesmi odpora v izvedbi južnoafriškega glasbenika Nea Muyange.

Zaključno dejanje festivala bo potekalo v Plesnem teatru Ljubljana, kjer se bo Mamele Nyamza predstavila s plesno predstavo Wena Mamela. Ostala prizorišča festivala bodo še Stara mestna elektrarna, Slovensko mladinsko gledališče, Studio Baobab, Trubarjeva hiše literature in Slovenski etnografski muzej, v katerem bo potekal afriški bazar.

Letošnji festival ima tudi dobrodelno noto, saj bo Zavod Exodos Ljubljana od vsake prodane vstopnice namenil 1 evro za Unicefov program pomoči sirotam v Čadu.