Frljić razburil veterane hrvaške vojne, občinstvo pa ploska

Oliver Frljić je na Reki uprizoril dramo o umoru 12-letnice, njene mame in očeta, vseh srbske narodnosti.

Objavljeno
17. april 2014 18.51
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.02.2013 Oliver Frljić gledaliski reziser FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Že napoved, da hrvaški gledališki režiser Oliver Frljić pripravlja uprizoritev drame, ki govori o umoru 12-letne Aleksandre Zec, njene mame in očeta - vseh srbske narodnosti - s strani znanih pripadnikov hrvaške policije v Zagrebu leta 1991, je doživela razburjenje.

To se je po sredini premieri v Hrvaškem kulturnem domu (HKD) na Reki tudi zgodilo. Vendar bolj pri tistih, ki si premiere sploh niso ogledali, kot pri občinstvu. »Ali Hrvaška resnično pozna vsa dejstva o umoru Aleksandre Zec?«, se je vprašal kritik zagrebškega Večernjega lista Denis Derk in dodal, da gre za izvedbo, »ki zagotovo ne bo nikogar pustila ravnodušnega«. Gledališki kritik Jutarnjega lista pa je ocenil, da gre za najboljšo Frljićevo predstavo v hrvaških gledališčih doslej. Reški Novi list je poudaril, da ima predstava izobraževalno noto, s katero je Frljić v svet poslal univerzalno sporočilo o nesmiselnosti zločinov.

Nobene dileme ni, da gre za povsem politično predstavo, v kateri osrednjo vlogo pravzaprav igra ena od temnih zgodovinskih plati hrvaške družbe; tokrat pač tragična in bržkone še ne dorečena zgodba o umoru 12-letne Aleksandre Zec, njene mame in očeta. Za umor so bili osumljeni in aretirani pripadniki hrvaške policije, ki pa zaradi proceduralne napake niso končali za rešetkami. Takrat je bil državni tožilec Vladimir Šeks, ki je kasneje prodrl na najvišje politične položaje v politiki, bil soavtor hrvaške ustave, zdaj pa je ugledni opozicijski poslanec HDZ.

Predstava Oliverja Frljića je kontroverzna, še posebej za Hrvaško. Najmlajša članica evropske družine se še zdaleč ni soočila s svojo preteklostjo, zato niti najmanj ne čudi, da na Hrvaškem obstajajo »naše« in »njihove« žrtve; žrtve, ki so jih pobili Srbi, in žrtve, ki so jih pobili Hrvati. Prav v tem pa se skriva ena tistih temnih zgodovinskih plati hrvaške družbe, o katerih se v naši južni sosedi le s težavo pogovarjajo. Najraje pa jo posamezne politične skupine, nad razmerami razočarani vojni veterani, ki veljajo za enega členov hrvaške konservativne revolucije, zlorabljajo v dnevnopolitične namene.