Deloskop izpostavlja: Grozljiva lepota

Slovensko stalno gledališče, Trst. Nocoj ob 20.30.

Objavljeno
21. april 2017 19.47
V. U.
V. U.

Dve gledališči v Trstu, Slovensko stalno gledališče in italijansko Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine, sta po uprizoritvi predstave Trst, mesto v vojni po besedilu Tržačana Marka Sosiča v sezoni 2014 krenili v nove koprodukcijske višave.

Namreč v visokogorski svet, prizorišče alpinističnih podvigov Tržačanov Emilija Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss in okolje, ki ga opredeljuje že naslov projekta Grozljiva lepota.

Gre za krstno uprizoritev novega dramskega besedila, znova Sosičevega, ki temelji na svobodni interpretaciji podvigov, zapisov in življenj omenjenih alpinistov. Njegovo dramsko adaptacijo je podpisala Žanina Mirčevska, v režiji Matjaža Fariča pa so ga premierno uprizorili včeraj.

Plezanje je umetniško dejanje, umetniško dejanje nad grozljivo lepoto, zapišejo v uvodu ustvarjalci predstave, ki ima posebnost, da je dvojezična. Ob slovenski uprizoritvi z igralci Marušo Majer, Primožem Fortejem in Tadejem Pišekom namreč v italijanski različici igrajo še Lara Komar, Riccardo Maranzana in Filippo Borghi, po premieri pa bo imela publika še nekajkrat priložnost, da si v istem večeru ogleda obe. Slovenska uprizoritev z italijanskimi nadnapisi bo na sporedu nocoj ob 20.30.