Harper Regan prvič na naših odrih

Na Mali sceni MGL bodo v četrtek premierno odigrali prvo slovensko uprizoritev drame Simona Stephensa Harper Regan, ki v središče postavlja žensko srednjih let s kopico službenih in družinskih obveznosti.

Objavljeno
01. marec 2011 12.59
Posodobljeno
01. marec 2011 13.32
Ti. L., delo.si
Ti. L., delo.si
Simon Stephens je v svoji drami združil navidez nepomembne in zgolj površinske elemente človeške vsakdanjosti, ki v kontekstu celotne zgodbe in replik postanejo omembe vredni. V središču je ženska srednji let Harper Regan s kopico službenih in družinskih obveznosti. Klopčič odnosov je spleten iz dveh vodilnih niti: Harperine primarne družine in družine, ki si jo je sama ustvarila. Njen svet krojijo nerazumljenost, trhle medosebne vezi in mlačnost neizrečenih besed.

Harper Regan (Jette Ostan Vejrup), običajna ženska pri štiridesetih, se kot še mnoge njene vrstnice v današnjem času utaplja v vsakodnevnih obveznostih v službi in doma. Z brezposelnim možem Sethom (Milan Štefe), odraščajočo hčerjo Sarah (Nika Rozman) in odtujenimi starši ima zapletene odnose, v življenju nenehno hiti, probleme pa pometa pod preprogo, zato komaj opazi, da je že velik del življenja kot vlak zdrvel mimo. Nekega dne v službi zaprosi za dva dneva dopusta, ker si želi obiskati umirajočega očeta v drugem kraju, a jo nadrejeni osorno zavrne. Tedaj se v njej nekaj prelomi: ne da bi komurkoli kaj omenila, se kljub tveganju, da ostane brez dela, odpravi na pot.

To ni le pot k očetu, h kateremu žal pride prepozno, temveč tudi pot k sami sebi in njenim najbližjim. Nenavadna srečanja z osamljenimi moškimi, ki nosijo vsak svojo stisko, soočenje z očetovo smrtjo in ponovno snidenje z materjo Alison (Marijana Jaklič Klanšek), s katero več let ni govorila, so dogodki, ki v njej sprožijo burne čustvene odzive. Z njihovo pomočjo se ji odpre nov pogled na marsikaj v njenem življenju, novi pogledi pa prinašajo nove možnosti.

Prevajalka drame, ki bo na Slovenskem uprizorjena prvič, je Alja Predan, režiser pa Boris Ostan, sicer prvak MGL, ki se je v režiji tokrat preizkusil že drugič. Dramaturginja je Eva Mahkovic, lektorica Barbara Rogelj. Likovno podobo predstave so zasnovali kostumografka Belinda Radulović, scenografka Petra Veber in oblikovalec svetlobe Pascal Mérat. Avtor glasbe je Branko Rožman.

Igrajo Jette Ostan Vejrup, Lotos Vincenc Šparovec, Vito Weis k. g., Milan Štefe, Nika Rozman in Marijana Jaklič Klanšek k. g.