Iz Nove Gorice izgnali »tujca«

V novogoriškem gledališču prekinili sodelovanje s pisateljem Franjem Frančičem. Šok zaradi neprimernega vedenja avtorja.

Objavljeno
10. februar 2016 15.37
T. J.
T. J.

Gledališka ekipa, ki se je prejšnji teden zbrala na prvi vaji za predstavo Tujec, ki bi nastala po drami Franja Frančiča (o tujcu, ki pride v zakotno vas, kjer ljudje živijo zaprti v svoje brloge), je doživela šok zaradi neprimernega vedenja avtorja.

Šlo naj bi celo za fizični obračun, kljub večkratnemu opravičilu pisatelja pa so se v gledališču odločili za drug tekst. Kot je povedala v. d. direktorice Neda Rusjan Bric, se bo režiser Jernej Lorenci (poznamo ga po odmevni Iliadi ali zadnjem Kralju Ubuju, pred leti pa ga je na AGRFT napadel njegov študent) odločil za avtorski projekt, ki pa bo temeljil na romanu.

»Zaradi nedorečenih avtorskih pravic še ne povemo naslova, se je pa ekipa (dramaturg Matic Starina, lektor Srečko Fišer, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Branko Rožman ter igralci Ana Facchini, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Maja Nemec, Miha Nemec ...) že sestala na prvi vaji in tudi premiera ostaja na isti datum, 24. marca.«

Tudi ta predstava spada v temo sezone, ki so jo v gledališki hiši poimenovali tujstvo na več načinov, le da bo tokrat v ospredju človekova intima.