Jurčičev Deseti brat bo znova zapel na opernem odru

Krstno uprizoritev nove opere Aleša Makovca bo režirala Eva Hribernik.

Objavljeno
09. maj 2017 17.05
V. U., STA
V. U., STA
Vokalna akademija novomeškega Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje in Zavod Novo mesto bosta novembra uprizorila opero, nastalo po romanu Deseti brat Josipa Jurčiča. Producent, dirigent in skladatelj opere v treh dejanjih, ravnatelj konservatorija Aleš Makovac, je zanjo posodobil libreto, ki ga je leta 1951 napisal Mirko Mahnič.

Makovac je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo novomeška vokalna akademija po krstnih uprizoritvah oper Toma Kobeta Krst pri Savici in Pod svobodnim soncem v preteklih dveh letih ob spremljavi godalnega kvarteta s klavirjem v jeseni izvedla njegovo romantično opero s spevnimi arijami.

Ključno vlogo pri množičnih prizorih bodo odigrali zbor in plesalci, »ob razvejano tonalni kompoziciji pa bo moč tematsko prepoznati nekaj stiliziranih ljudskih napevov«. Opero bo režirala Eva Hribernik.

Več kot 50 nastopajočih

Kot je povedala mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki bo v operi nastopila v glavni ženski vlogi, hkrati pa pri produkciji sodeluje kot vodja solistov, bo v glavni vlogi nastopil baritonist Rok Bavčar. Med drugimi pevci je navedla še Katjo Konvalinko, Janka Volčanška, Sinišo Hapača, Matjaža Stopinška, Klemna Torkarja, Dominga Stasija, Andreja Debevca, Antona Habjana, Diega Barriosa Rossa, Lucasa Somozo Osterca, Valerijo Šoster in Jako Mihelača. Vsak pevec bo pel polovico predvidenih predstav.

Po besedah izvršnega producenta opere Bojana Bencika bo umetniški ansambel štel 50 nastopajočih, k sodelovanju pa so povabili tudi novomeško Folklorno društvo Kres. Projekt bo predvidoma stal 50.000 evrov. Pokriti ga nameravajo predvsem z vstopnino in prispevki pokroviteljev. Mestna občina Novo mesto je zanj prispevala 4000 evrov.

Premiera v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine bo 22. novembra. Tej bo sledilo 11 ponovitev, decembra pa naj bi na povabilo koroških Slovencev nastopili še v Celovcu.

Bencik, ki je sodeloval tudi pri uspešnih postavitvah prvih dveh oper novomeške vokalne akademije, je še povedal, da je za novo opero že zdaj več zanimanja. Zanjo se zanimajo predvsem šole, glede na odziv občinstva pri prejšnjih dveh operah pa dobro obiskanost ter zasedenost velike dvorane omenjenega novomeškega kulturnega centra pričakujejo tudi za opero Deseti brat.

Skladatelj Aleš Makovac je na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 2006 končal študij sakralne glasbe, akademsko šolanje pa nadaljeval s študijem dirigiranja in kompozicije. Na koncertnem področju je dejaven kot dirigent, zborovodja, organist in skladatelj. Leta 2014 je v Novem mestu ustanovil Vokalno akademijo Jurija Slatkonje.