Kafkov Grad jutri na odru ljubljanske Drame

V uprizoriti sta moči združila režiser Janusz Kica in dramaturg Goran Ferčec.

Objavljeno
13. februar 2015 13.46
Delo.si, video: Igor Zaplatil
Delo.si, video: Igor Zaplatil

Leta 1922 napisan in štiri leta zatem objavljen Roman Grad Franza Kafke (1883–1924) zavzema v opusu tega literarnega klasika prav posebno mesto, zapišejo v SNG Drami Ljubljana, kjer bo njegova pripoved jutri premierno zaživela na odru.

Grad je bil s svojo večplastnostjo, prostodušno temačnostjo in vznemirljivo nedokončanostjo zgodbe o zemljemercu, ki pride v zasneženo vas pod gradom, vse od nastanka vir identifikacije v najrazličnejših zgodovinskih situacijah, tako političnih kot metafizičnih, dodajo.

Kako se bo klasičen roman obnesel v dramatizirani obliki? V Drami napovedujejo uprizoritev, v kateri sta moči združila režiser poljskega rodu Janusz Kica, ki ga imamo, tako kot Nemci, Avstrijci in Hrvati, za svojega tudi pri nas, saj je v zadnjih dvajsetih letih z več kot tridesetimi režijami močno zaznamoval tudi sodobno slovensko gledališče, in hrvaški pisatelj, dramatik ter dramaturg Goran Ferčec.

Ni prvič, da Kica uprizarja Kafko, kot ni prvič, da ga Ferčec dramatizira. Igrali bodo Branko Šturbej, Matija Rozman, Branko Jordan, Saša Tabaković, Petra Govc, Šaša Pavček in mnogi drugi.

Utrinke z odra v Drami si oglejte v videu, ki ga je posnel Igor Zaplatil, več o Kafkovem Gradu pa v jutrišnji tiskani izdaji Dela in ob 9. uri na Delo.si v članku novinarke kulturne redakcije Ženje Leiler.