Kostumografka Alenka Bartl v muzeju V&A

Dela priznane gledališke in filmske kostumografinje so odslej del stalne razstave v gledališki zbirki muzeja V&A v Londonu.

Objavljeno
02. november 2012 11.29
S. Pe., kultura
S. Pe., kultura

Na konferenci mednarodnega združenja gledaliških knjižnic in muzejev SIBMAS (Société Internationale des Bibliothèques et des Musées des Arts du Spectacle), ki se je 25. in 26. oktobra odvijala v največjem svetovnem muzeju za umetnost in oblikovanje V&A (Victoria and Albert Museum) v Londonu (k njemu so pripojili tudi nekdanji londonski gledališki muzej in ga oblikovali v samostojno enoto Theatre and Performance), je muzejska svetnica Francka Slivnik iz Slovenskega gledališkega muzeja (SGM) v Ljubljani v sekciji konferenčnih prezentacij mednarodnji strokovni javnosti predstavila ugledno slovensko gledališko in filmsko kostumografinjo Alenko Bartl.

Avtorica londonske predstavitve je ponudila izbrani svetovni strokovni javnosti na ogled priložnostno razstavico, katere najvrednejši eksponat je bila originalna skica kostumografinje Alenke Bartl za uprizoritev Shakespearovega Timona Atenskega leta 1977 v SNG Drami Ljubljana.

Slednjo je naša odrska umetnica podarila muzeju V&A ter je poslej z vsem ostalim gradivom z londonske prezentacije trajno umeščena v svetovno zbirko kostumografije. Mednarodno strokovno občinstvo se je namreč lahko seznanilo tudi s povečano portretno fotografijo Alenke Bartl, celostno podobo vabila na pregledno razstavo njenih kostumov v Narodni galeriji ter kataloga k njej, albumom fotografij z omenjene razstave (fotografa Bojana Salaja), dvema dvdjema portretov Alenke Bartl režiserja Slavka Hrena v produkciji RTV Slovenija, zgibanko ob podelitvi letošnje Badjurove nagrade v Portorožu itd.

Po prepričanju muzejske svetnice Francke Slivnik je predstavitev kostumografinje Alenke Bartl pred mednarodno strokovno javnostjo potrdila in utrdila ugled in veljavo nadvse obsežnega in raznovrstnega opusa njenih kostumografij.