Letošnje Linhartovo srečanje bo gostila Postojna

Srečanje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledaliških skupin bo potekalo 27. in 29. septembrom.

Objavljeno
25. september 2012 19.15
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Postojna - V sklopu 51. Linhartovega srečanja, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturno dejavnost (JSKD), se bo v tekmovalnem delu pomerilo sedem gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva, poroča STA.

Linhartovo srečanje je osrednja gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje ponuja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V sezoni 2011/12 so si regijski selektorji ogledali 118 predstav in sestavili program desetih regijskih festivalov.

Državna selektorica Dunja Zupanec je po ogledu vseh desetih regijskih festivalov za zaključni festival v Postojni izbrala sedem predstav: Ti nori tenorji Društva Smoteater iz Majšperka, Vaje za tesnobo KUD Fofite iz Medvod, Burko o jezičnem dohtarju v izvedbi SKD Tabor iz Opčin v Italiji, Vražji fant z zahodne strani Loškega odra iz Škofje Loke, Cankarjeve Hlapce Gledališča 2B iz Bohinjske Bistrice, predstavo Bog Gledališke skupine KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote ter Kripl iz Inshmaana Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Ker je slednja nastala pod režijskim vodstvom Matjaža Šmalca, ki je direktor festivala Linhartovo srečanje, jo je organizacijski odbor uvrstil v spremljevalni program.

V spremljevalni program je organizacijski odbor Linhartovega srečanja uvrstil še predstavo Mularija Gledališke šole Prve gimnazije Maribor kot zmagovalno predstavo Festivala Vizije, gostujočo predstavo s Hrvaške Ima li mrtvih? Bjelovarskega gledališča, dobitnico nagrade za režijo letošnjega Festivala hrvaških ljubiteljskih gledališč Hvar 2012, ter predstavo Čekajući Marčela, zmagovalno predstavo festivala Fedra 2011 - festivala ljubiteljskih gledaliških skupin BiH.

V okviru srečanja bodo potekale tudi okrogle mize o predstavah, ki jih bo vodila dramaturginja in gledališka kritičarka Ana Perne.

Tudi letos bo žirija, ki jo sestavljajo predsednica žirije Maja Gal Štromar, Tijana Zinajić ter Kevin Dowsett iz Velike Britanije, podelila štiri nagrade - matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije.

»Z veseljem opažamo, da je repertoarni izbor ljubiteljskih gledališč vse bolj premišljen. Skupine ne stremijo več zgolj h kakovostni izvedbi, temveč več pozornosti pri izbiri posvečajo sporočilu in obravnavani tematiki, kar daje predstavam izrazito avtorsko noto. Odraz tega je tudi program letošnjega Linhartovega srečanja.« so zapisali v JSKD.