Lov na Grumovo nagrado odprt

V Prešernovem gledališču so objavili razpis za nagrado Slavka Gruma za leto 2015.

Objavljeno
13. oktober 2014 15.27
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Prešernovo gledališče Kranj je kot organizator 45. tedna slovenske drame objavilo razpis za nagrado Slavka Gruma 2015 in razpis za nagrado za mladega dramatika 2015. Vodstva gledališč in strokovno javnost pa poziva, da predlagajo kandidate za Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji.

Za nagrado Slavka Gruma tekmujejo slovenska dramska besedila, predložena strokovni žiriji v letu 2014, in besedila, nominirana na 44. tednu slovenske drame. Za nagrado za mladega dramatika konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do 30 let, so sporočili iz gledališča.

Kot določajo razpisni pogoji, mora biti dramsko besedilo namenjeno gledališki uprizoritvi za odraslo občinstvo, avtor, ki konkurira za nagrado za mladega dramatika, pa istočasno z istim besedilom ne more sodelovati na razpisu za nagrado Slavka Gruma.

Rok za oddajo dramskih besedil za omenjeni nagradi je 30. november.

Do istega datuma zbirajo tudi prijave za Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Vodstva gledališč in strokovna javnost lahko za priznanje, ki bo podeljeno v okviru 45. tedna slovenske drame, predlagajo dramaturge ali dramaturško ekipo, ki se je v zadnjih dveh letih izkazala s posebnimi dosežki na tem področju, so še sporočili iz gledališča.

Na letošnjem Tednu slovenske drame je Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo prejel Vinko Möderndorfer za dramsko besedilo Evropa, nagrado za mladega dramatika pa Tjaša Mislej za dramsko besedilo Panj.