Mariborski Heddi Gabler nagradi na reškem festivalu malih odrov

Objavljeno
11. maj 2015 17.01
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Na 22. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki, ki se je zaključil konec tedna, je SNG Drama Maribor s predstavo Hedda Gabler osvojila dve nagradi. Nagrado za najboljšo scenografijo so podelili Marku Japlju, žirija časnika Novi list pa je nagradila Natašo Matjašec Rošker za vlogo Hedde Gabler.

Nagrado strokovne žirije za najboljšo predstavo je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina prejela Aleksandra Zec v izvedbi HKD Teatra z Reke, njen režiser Oliver Frljić pa je bil nagrajen za najboljšo režijo.

Ibsenova Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik, ki je premiero doživela februarja v SNG Maribor, je bila na sporedu festivala v četrtek.

Drama, zreducirana na komorno situacijo nekega meščanskega salona kot kraja slabih, a preračunljivih odločitev, sodi v tematski in časovni cikel Ibsenovih zadnjih petih dram, ki jih zaznamujejo pesimizem, melanholija in naposled tudi smrt.

Mednarodni festival malih odrov na Reki – letos je potekal od 2. do 9. maja – so ustanovili leta 1994 kot Hrvaški festival malih odrov, na katerem so se zbrale najboljše in najnaprednejše uprizoritve komornega gledališča, ki so nastale v produkciji hrvaških institucionalnih in neodvisnih gledališč.

Od leta 1999 je festival v glavni program vključil tudi predstave iz tujine, ob tem pa ostal ostal zvest sodobnemu izrazu, vrhunskemu gledališču igralca in izvedbam, ki zagotavljajo najbolj neposreden stik izvajalcev in občinstva, so v sporočilu za javnost zapisali v SNG Maribor.

Kot festival tekmovalnega značaja, na katerem nagrade podeljujejo v desetih kategorijah, s konceptom izbora predstav običajno na enega ali več tematskih poudarkov, je postal eden najprestižnejših gledaliških dogodkov v regiji. Organizator in ustanovitelj festivala sta mesto Reka in HKD Teatar. Umetniški vodja je njegov ustanovitelj, igralec Nenad Šegvić, selektor pa Bojan Munjin.