Matička za najboljšo predstavo dobil Loški oder

Predstava Igre je konec avtorja Simona Grayja v režiji Jaše Jamnika je bila zmagovalna.

Objavljeno
28. september 2014 00.02
STA
STA
Postojna - Na 53. Linhartovem srečanju, ki se je nocoj končalo v Postojni, je nagrado matiček za najboljšo predstavo v celoti prejelo Kulturno društvo Loški oder Škofja Loka za predstavo Igre je konec avtorja Simona Grayja v režiji Jaše Jamnika. Na festivalu, namenjenemu ljubiteljskim gledališkim skupinam, je tekmovalo sedem predstav.

Zmagovalno predstavo je izbrala strokovna žirija v sestavi igralka in nosilka Borštnikovega prstana Jožica Avbelj (predsednica), igralec Vlado Novak in igralka Ana Ruter, ki si je v treh festivalskih dneh skupaj s spremljevalnim delom srečanja ogledala deset predstav.

»Edina dramska predstava na festivalu nas je osupnila. Izvedba Loškega odra nas je od začetka do konca držala v popolni pozornosti. Psihološko zapletena tematika je bila zasnovana in odigrana natančno, razvidno in čisto. Igralski ansambel je ustvaril optimalni ritem predstave in ga dosledno držal. Uživali smo ob raznovrstnih igralskih podobah in njihovih usodah. Vsak igralec je impostiral svoj lik v celoto zgodbe na svojstven način. Nastala je uprizoritev, ki je s svojo kvaliteto postavila izziv sebi in prihodnji ljubiteljski gledališki ustvarjalnosti«, je, kot je sporočil organizator srečanja - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, v utemeljitvi zapisala žirija.

Poleg tega je podelila še tri matičke za igro in dve posebni priznanji. Matičke za igro so prejeli Tamara Avguštin za vlogo Marianne v zmagovalni predstavi, Gregor Podričnik iz KD Slovenj Gradec, Studio A za vloge Maca, Isabel, Glorie in Žene v predstavi Ljubezenske in šaljive slike al fresco avtorja Joseja Luisa Alonsa de Santosa ter celotni ansambel gledališke skupine KD Brce iz Gabrovice pri Komnu za uprizoritev Češpe na figi avtorja Marjana Tomšiča.

Posebni priznanji sta dobila Sandra Pörš in Boštjan Lačen za vlogi gostilničarke Lidije in hišnika Gustija v uprizoritvi Tokrat res republika avtorja Aleša Nadaija v izvedbi gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota.

Linhartovo srečanje vsako leto predstavlja prerez dosežkov ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. Selektor je bil Marko Bratuš.