Mišek Miško in Belamiška za najmlajše

Režiserka Ajda Rooss je mišjo ljubezensko zgodbico Ferija Lainščka oklestila za potrebe senčnega gledališča.

Objavljeno
21. november 2011 15.06
Posodobljeno
21. november 2011 16.06
Ni. Š., Delo.si
Ni. Š., Delo.si
V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo v sredo ob 19. uri na mali oder premierno postavili lutkovno predstavo Mišek Miško in Belamiška. Režiserka Ajda Rooss, ki je predstavo priredila po slikanici Ferija Lainščka, je zgodbico oklestila zaradi narave senčnega gledališča. Ohranila pa je osrednji motiv Romea in Julije, povzema STA.

Roossova je pravljico umestila na podstrešje, kamor se po 25 letih vrneta odrasla moški in ženska. Spomini na staro, že skoraj pozabljeno mišjo zgodbo ponovno zaživijo. Mišja zgodba o Romeu in Juliji s srečnim koncem se vrti okrog Belamiške in miška Miška.

Belamiška je hči prvega mlinarja iz Mišjega Gradca, kjer živijo prevzetne bele miši, mišek Miško pa je sin najboljšega pridelovalca pšenice iz Mišje vasi, kjer živijo marljive podeželske črne miši. Rada se skupaj igrata, vendar njunima očetoma to ni po volji. Kljub vsem preprekam na koncu zmaga njuna ljubezen, ki je miškama ni treba plačati s smrtjo.

Roossovo je nagovorila Lainščkova slikanica, ki je z ilustracijami Maše Kozjek izšla leta 2009 pri Mladinski knjigi, vendar je pravljico morala prilagoditi za senčno gledališče. To je tehnika, ki omogoča neverjetne razsežnosti raziskovanja. Sence imajo namreč veliko različnih izrazov, ki zaživijo v odnosu med svetlobnim virom in platnom, oziroma objektom na katerega se senca ujame, je pojasnila režiserka.

V predstavi igrata Polonca Kores in Gašper Malnar. Soavtorica idejne zasnove je Jasna Vastl, ki se podpisuje tudi pod likovno zasnovo lutk, scenografijo in kostumografijo. Avtorja glasbe sta Nino de Gleria in Jelena Ždrale, poleg njiju glasbo izvajajo še Igor Vičentič in Blaž Celarec.