Misterij žene in nočni pogovori na Reki

Na Reki nocoj preplet zgodb Zofke Kvedrove in slovenskih igralskih legend.

Objavljeno
26. september 2014 19.09
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Slovenskem domu KPD Bazovica na Reki danes ob 19. uri napovedujejo gledališko-literarni večer. Najprej bo na sporedu monodrama Misterij žene Tamare Doneve v izvedbi igralke Vesne Jevnikar in režiji Alena Jelena, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Koper ter Škuc gledališča, govori pa o kompleksnem življenju prve slovensko-hrvaške pisateljice Zofke Kvedrove.

Predstavi bo sledila še predstavitev knjige Nočni pogovori, ki je lani izšla v zbirki Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega. Ob fotografijah, anekdotah in arhivskih govornih posnetkih jo bosta predstavila njen avtor Jelen in urednica Knjižnice MGL Petra Pogorevc.

Jelen je sicer kot sodelavec uredništva nočnega programa Radia Slovenija vrsto let pripravljal pogovore s slovenskimi igralskimi legendami. Tako so na nočne obiske k njemu prihajali ustvarjalci, ki so zaznamovali slovenski gledališki prostor.

Nekaj pogovorov se je izgubilo, več deset pa se jih je ohranilo. Knjiga Nočni pogovori jih prinaša 28, spremno besedo zanjo pa je napisala Rosanda Sajko.