Na cestě: slovenska predstava 
na češki TV

Gledališka predstava Na poti (Na cestě), v kateri nastopata Slovenca Nataša Burger in Andraž Polič, bo po številnih uspešnih ponovitvah pristala na enem izmed kanalov državne Češke televizije.

Objavljeno
10. marec 2011 20.32
Posodobljeno
11. marec 2011 07.30
Peter Kuhar, kultura
Peter Kuhar, kultura
Gledališka predstava Na poti (Na cestě), v kateri nastopata v Pragi živeča slovenska igralka Nataša Burger ter pesnik in glasbenik Andraž Polič, je približno leto po premieri in številnih ponovitvah našla pot tudi na Čt24, enega od kanalov državne Češke televizije, in sicer z neposrednim on-line prenosom (9. marca 2011) z Gledališča Kampa. Gledališče deluje v starem delu Prage tik ob Karlovem mostu.

Na odru poteka navidezno povsem običajno potovanje matere in hčere na obisk k babici, ki se zasuče čisto po svoje, iz povsem banalnega pogovora se, pogosto skozi komično prizmo, razkrijejo boleče teme njunega odnosa. Seveda to ni kakšna strinbergovska tragedija, pač pa zgodba, polna iskrivega humorja, samoironije, ostrih bodic in gagov, predvsem pa se odzrcali odnos preveč ljubeče matere, ki se mu hči upre, ker se ji zdi obremenjujoč, pokroviteljski, ­manipulativen.

Avtorica besedila in songov ter ­režiserka dobro uro trajajoče predstave je Iveta Dušková, glasbenik in pesnik Andraž Polič je uglasbil njene songe in predstavi dodal še lastno glasbo ter jo tudi »v živo« spremljal kot kitarist in »nema« tretja oseba. Z odlično igro sta se izkazali Nataša Burger kot mati (študij igralstva je po diplomi na ljubljanski filozofski fakulteti opravila na sloviti praški FAMU, znana je na primer po vlogah na praških gledaliških deskah ter v slovenskih in čeških filmih) ter mlada Agata Dušková kot hči. Premiera je bila 18. marca 2010. Ob komično-tragičnem dogajanju na odru je občinstvo lahko neizmerno uživalo in se zabavalo, pa tudi občudovalo igro in režijo, za uho prijetne songe ter trdno strukturo predstave, 
v kateri ni zatikanja in nejasnosti ali šibkih mest. Predstavo bi vsekakor kazalo povabiti na slovenske odre.