Na novogoriškem odru z umetnostjo nad turbulentnost

Lani v Kulturni dom Nova Gorica privabili skoraj 48.000 obiskovalcev, kljub krizi se njihovo število povečuje.

Objavljeno
19. september 2012 17.01
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

»V teh turbulentnih in nepredvidljivih časih, ko je dogajanje v naši družbi vse prej kot optimistično in pozitivno, ostaja naša privrženost do umetnosti neomajna z željo, da bi v prostor, v katerem delujemo, prinesli več duhovnega bogastva, pozitivne energije in upanja,« pravijo v Kulturnem domu Nova Gorica pred začetkom sezone 2012/2013.

Kulturni dom Nova Gorica sicer že več kot tri desetletja neprekinjeno usmerja os kulturnega življenja na Goriškem. S kakovostnim programom in pestro ponudbo so lani v Kulturni dom in na druga prizorišča (Mestna galerija, grad Kromberk, dvorana frančiškanskega samostana, Bevkov trg, Pedrovo nad Branikom, Medana, šole in vrtci, v katerih potekajo programi Glasbene mladine) na 341 dogodkov pritegnili kar 47.771 obiskovalcev. »Razveseljivo je dejstvo, da smo kljub krizi in splošnemu upadu zanimanja za klasično glasbo pritegnili lepo število poslušalcev tovrstne glasbe. Glasbeni abonma je namreč vpisalo več kot tristo abonentov. Število obiskovalcev se je povečalo tudi na prireditvah Glasbene mladine in Mednarodnega srečanja saksofonistov, kar nas še posebej veseli.

Tudi v Mestni galeriji Nova Gorica se je število obiskovalcev povečalo v primerjavi z letom poprej, predvsem zaradi odmevne in dobro obiskane spominske razstave Silvestra Komela. Naš glasbeni program je lani vseboval 157 umetniških dogodkov, ki so pritegnili približno 19.200 obiskovalcev. V okviru galerijske dejavnosti smo izpeljali 69 dogodkov, ki se jih je udeležilo približno 8500 ljubiteljev vizualne umetnosti, v okviru filmske dejavnosti pa izvedli 57 filmskih dogodkov za skoraj 6000 gledalcev,« je poudarila direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc. »Biti živahno prizorišče vrhunskih in odmevnih umetniških dogodkov, je eden naših glavnih ciljev, ki ga bomo zasledovali tudi v prihodnje,« je dodala.

V sezoni 2012/13 napovedujejo že 32. koncertno sezono glasbenega abonmaja z osmimi koncerti, na katerih se bodo predstavili Simfonični orkester RTV Slovenije z dirigentom Antonom Nanutom in pianistom Ivanom Skrtom (1. oktobra), Beograjski godalni orkester Dušan Skovran z dirigentom Obradom Nedeljkovićem in harfistko Mojco Zlobko Vajgl (5. novembra), Godalni kvartet Pavel Haas (1. decembra), orkester Slovenske filharmonije z dirigentom Simonom Krečičem in flavtistko Evo-Nino Kozmus (21. januarja), pianistka Tatjana Blome (18. februarja), Vokalna akademija Ljubljana pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta (18. marca), Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije s pianistko Saro Rustja (8. aprila) in Pihalni ansambel (13. maja). Na gradu Kromberk bodo pripravili tudi tri večere komorne in solistične glasbe, ki so jih poimenovali Grajske harmonije, umetniški cikel Art sredica, v okviru katerega se bodo obiskovalci srečevali z glasbo, literaturo in s plesom, izvenabonmajske koncerte (z Anjo Bukovec, Mladinsko filharmonijo Nova, Radetom Šerbedžijo in drugimi), 19. sezono Glasbe z vrtov sv. Frančiška in že tradicionalno Mednarodno srečanje saksofonistov, ki bo med 28. junijem in 7. julijem.

Razstavno sezono 2012/13 bodo v Mestni galeriji oblikovali Matej Pečnikar, Tanja Verlak, mednarodni festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint, Uroš Weinberger, Ana Sluga in Marjan Gumilar, kuratorska razstava Saše Nabergoj, razstavi slik Zmaga Lenardiča in Bojana Bense ter skulptur Romana Makšeta, tudi tokrat se ne bodo izneverili tradiciji Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo, abonma Filmsko gledališče pa bo vseboval kar osemnajst filmskih naslovov, ki jih bo izbral kritik in publicist Denis Valič.