Nagrada za predstavo Boris, Milena, Radko

Predstava Boris, Milena, Radko na 38. dnevih satire v Zagrebu pobrala štiri nagrade.

Objavljeno
23. junij 2014 15.41
T. L., Delo.si, STA
T. L., Delo.si, STA
Predstava Boris, Milena, Radko avtorja in režiserja Dušana Jovanovića je na 38. dnevih satire v Zagrebu pobrala štiri nagrade. Jovanović je bil nagrajen za besedilo, Radko Polič je prejel glavno nagrado za moško vlogo Mladen Crnobrnja Gumbek za vlogo Radka, Alojz Svete nagrado Ivo Serdar za Mamo, Milena Zupančič nagrado za igro za vlogo Milene.

Jovanović je Borisa, Mileno, Radka napisal posebej za velike slovenske igralce Mileno Zupančič, Radka Poliča in Borisa Cavazzo. Predstava je bila v SNG Drama Ljubljana premierno uprizorjena lani septembra.

Igra, ki je bila nominirana tudi za Grumovo nagrado za najboljše novo izvirno slovensko dramsko besedilo, hudomušno, zabavno in presunljivo spregovori o ljubezenskem trikotniku med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe.

Vendar klasični melodramski zaplet zaradi duhovitih dialogov in bizarnosti situacije, v kateri se vnemajo ljubezenske in sovražne strasti precej »zrelih« protagonistov, prerašča v svojevrstno človeško komedijo. Vsak od njih preživlja svojo dramo, iz katere se želi izvleči s čim manj poškodbami.

Pri tem so liki prisiljeni opraviti tudi nekakšno življenjsko bilanco. V njej so tako mladostne, že skoraj pozabljene strasti kot vsakdanja rutina, srečni spomini in številne zamere, pa tudi zamujene priložnosti in neuresničene želje. Do ljubezenskega trikotnika se opredeljujeta še dve generaciji: bojevito razpoložena novinarjeva mama (Alojz Svete), ki želi ubraniti ogroženo sinovo čast, in igralkina hči (Nina Valič), ki nima razumevanja za materine ljubezenske avanture.

V ozadju zakonskih, erotičnih in moralnih dilem je prepoznaven vsakdan, ki ga gledalec tukaj in zdaj deli z junaki. Skozi smešne situacije in zabaven dialog pa Jovanović odkrito in brez olepšav pokaže tudi trpke plati življenja in človeško ranljivost, so o predstavi zapisali v ljubljanski Drami.

Dneve satire Fadila Hadžića v Zagrebu pripravlja Satirično gledališče Kerempuh. Letošnja, 38. izdaja se je sklenila v soboto.