Nagrajeni slovenski lutkarji

Uspešna predstavitev slovenskega lutkarstva v Banja Luki.

Objavljeno
12. oktober 2012 14.52
S. Pe., kultura
S. Pe., kultura

Na 11. mednarodnem festivalu gledališč za otroke v Banja Luki je strokovna žirija, ki ji je predsedoval beograjski teatrolog Jovan Ćirilov, v njej pa sta sodelovala še Edvard Majaron iz Slovenije in dr. Luka Kecman iz BIH, za najboljšo razglasila in z veliko nagrado izpostavila uprizoritev Sneguljčice (po Grimmovi pravljici) v priredbi in režiji Mareka Bečke in izvedbi Mini teatra iz Ljubljane.

Za najboljšo scenografijo je nagradila prispevek Svjetlana Junakovića k uprizoritvi Ko je Šlemil šel v Varšavo v režiji Jelene Sitar Cvetko in izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor. Med pet enakovrednih nagrajencev za igro je žirija od Slovencev uvrstila Iuno Ornik za vlogo v uprizoritvi Lalanit Lutkovnega gledališča Ljubljana, Miho Bezeljaka za naslovno vlogo v mariborski uprizoritvi Ko je Šlemil šel v Varšavo ter Braneta Vižintina za vlogo Jaromira v uprizoritvi Kako je Jaromir iskal srečo Gledališča Glej iz Ljubljane. Ob Slovencih so bili za svoje posamične stvaritve nagrajeni še umetniki iz Bolgarije, Češke in Belorusije.

V okviru obširne predstavitve slovenskega lutkarstva, ki sta jo za to priložnost pripravila slovenski center Unime in Društvo lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (DLUS), sta bili festivalskemu občinstvu na ogled tudi razstavi o začetniku slovenskega lutkarstva Milanu Klemenčiču (avtorja Matjaža Lobode) ter o likovni in lutkovni ustvarjalki Agati Freyer Majaron (kustosa Edvarda Majarona).