Najbolj smešno je ‘‘Ko sem bil mrtev‘‘

Ob nocojšnjem zaključku jubilejnih 20. dnevov komedije v celjskem gledališču, sta za žlahtna komedijanta obveljala Silva Čušin in Gregor Čušin. Za žlahtno uprizoritev komedije je žirija razglasila odrsko oživitev filma Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Občinstvu pa je bila najbolj všeč predstava Poslednji termina(l)tor v režiji Sama M. Strelca.

Objavljeno
06. marec 2011 16.43
Posodobljeno
06. marec 2011 18.03
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura
Z razglasitvijo soglasnih odločitev strokovne žirije in rezultatov glasovanj občinstva ter z uprizoritvijo komedije Borisa Kobala Ločeni odpadki v produkciji Cafe teatra iz Ljubljane so se sinoči v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) v Celju končali jubilejni 20. dnevi komedije. Med soustvarjalci osmih tekmovalnih uprizoritev po izbiri selektorice Tatjane Doma je letošnja strokovna žirija v sestavi Anica Kumer, Urška Brodar in Bojan Cvelfar s tradicionalnimi žlahtnimi nazivi in priznanji nagradila naslednje dosežke in ustvarjalce:

Žlahtna komedijantka je postala Silva Čušin z vlogo Mare Rodman Korošec v krstni uprizoritvi aktualne satire Boštjana Tadla Ponudba in povpraševanje v režiji Janusza Kice in izvedbi SNG Drame Ljubljana. (»Vlogo babice, upokojene funkcionarke, odigra z veliko mero cinizma, vlogo uspešne poslovne ženske, ki uspešno kotira na svetovnih finančnih trgih, pa hladno in drzno.«)

Žlahtni komedijant je z naslovno vlogo Harpagona v Molièrovem Skopuhu v režiji Borisa Kobala in izvedbi MGL postal Gregor Čušin. (»Gregor Čušin je vlogo Harpagona mojstrsko priigral na najvišjo igralsko raven. Vlogo skopuha je izdelal z dlakocepsko natančnostjo in jo prepričljivo izpeljal skozi celotno predstavo.«)

Za žlahtno uprizoritev komedije je žirija razglasila odrsko oživitev filma Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev (v izvedbi SNG Drama Ljubljana; »Kolektivna in povrhu vsega še nema igra je polna simpatičnih igrivih domislic, ki so komične v najžlahtnejšem smislu, igralske kreacije se medsebojno oplajajo in stopnjujejo vse do orgastičnega vrhunca.«) v režiji Diega de Bree, ki je s to svojo postavitvijo hkrati postal tudi žlahtni režiser 20. dnevov komedije. (»Izjemen občutek za tempo in ritem, vešče vodenje izvrstnih igralskih osebnosti, slastne režijske domislice, ki se jih kar ne moremo nagledati, pogum za izbiro skoraj pozabljenega načina igre, natančno in brezkompromisno režijsko oko ter posluh za subtilen humor Lubitscheve predloge so odlike režiserja Diega de Bree«.)

Celjsko festivalsko občinstvo je z najvišjo povprečno oceno (4,72) razglasilo za žlahtno komedijo po svojem okusu krstno uprizoritev Tamare Matevc in Borisa Kobala Poslednji termina(l)tor v režiji Sama M. Strelca in izvedbi Gledališča Koper. Za žlahtne komedijante tekmovalnih večerov pa je izbralo Janeza Hočevarja Rifleta, Borisa Kobala, Jerneja Šugmana, Silvo Čušin, Vlada Novaka, Gregorja Čušina, Uroša Smoleja in Vladimira Vlaškaliča.

VIDEO: Ko sem bil mrtev