Najboljše gledališke smešnosti

Na Dnevih komedije razglasili žlahtne komedijante, občinstvo in žirija pa soglasno tudi komedijo leta

Objavljeno
19. marec 2016 19.31
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Po skoraj treh tednih se je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje z razglasitvijo letošnjih lavreatov zaključil jubilejni 25. festivala Dnevov komedije. Nagrade so prejeli Mateja Pucko, Iztok Mlakar, Sandy Lopičić, predstava Večno mladi in Vinko Möderndorfer.

Potem, ko so vsak konec tedna gledalci za komedijante večnih predstav izglasovali Uroša Smoleja v Triu, Primoža Pirnata v Divjaku, Ano Facchini v Tartuffu, Tjašo Železnik v Čudežni terapiji, Jerneja Šugmana v Demokraciji, Iztoka Mlakarja v Pašjonu, Anico Kumer in Evgena Carja v Nostalgični komediji ter Matejo Pucko v predstavi Večno mladi, so bili na zaključnem večeru na vrsti festivalske nagrade.

Strokovno žirijo so sestavljali gledališki kritik Slavko Pezdir kot predsednik ter Jaka Andrej Vojevec in Polona Rifelj kot člana. Po ogledu osmih gledaliških komedij slovenskih gledališč, katerih predstave je za festival izbrala selektorica Tatjana Doma, je žirija med žanrsko raznolikimi komedijami izbrala najbolje igralce, režiserja in predstavo.

Za žlahtno komedijantko leta 2016 so razglasili Matejo Pucko za vlogo Gospe Pucko v songdrami Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor, za žlahtnega komedijanta 2016 pa Iztoka Mlakarja kot avtorja komedije in glasbe za predstavo Pašjon v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter kot interpreta Hudiča kot prvega igralca in navdihovalca vsega komedijskega dogajanja.

Žlahtni režiser 2016 je postal Sandy Lopičić za slovensko praizvedbo songdrame Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor. Ista predstava je prejela tudi naziv žlahtne komedije 2016 po izboru žirije, s tem pa se je strinjalo tudi občinstvo, ki je predstavi z ocenjevanjem dodelilo najvišjo oceno.

Letos so na Dnevih komedije spet podelili bienalno nagrado žlahtno komedijsko pero, o čemer je odločala žirija v sestavi Tina Kosi kot predsednica in člana Tatjana Doma in Boris Kobal. Med 15 prispelimi in do konca izbora anonimnimi avtorji besedil so se odločili, da žlahtno komedijsko pero dodelijo režiserju in dramatiku Vinku Möderndorferju za tekst komedije Grenlandija.