Najboljše predstave so Skrivnosti, Luknja in Živalska farma

Na 15. festivalu Zlata paličica so v Lutkovnem gledališču Ljubljana razglasili dobitnike nagrad.

Objavljeno
05. oktober 2013 21.58
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ljubljana - Najboljše predstave so Skrivnosti, Luknja in Živalska farma. Nagrade so dobili tudi Matija Solce, ustvarjalci predstave Posluh! recikliramo, Nataša in Ravil Sultanov ter Elena Volpi, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

V šestih dneh festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mladino Zlata paličica se je zvrstilo 21 festivalskih predstav, ocenjevale so jih tri žirije.

Otroška žirija festivala v zasedbi Oja Mineja Šmid, Ana Pribošič in Miha Kogoj, ki si je ogledala 15 predstav, je za najboljšo otroško predstavo izbrala predstavo Skrivnosti v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje in režiji Mateje Koležnik.

Mladinska žirija festivala v zasedbi Hana Splichal, Kajetan Boh in Lucija Ostan Vejrup, ki je izbirala med šestimi predstavami, je za najboljšo mladinsko predstavo izbrala predstavo Luknja v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana in režiji Matije Solceta.

Strokovna žirija festivala v zasedbi Matjaž Zupančič, Irena Matko Lukan in Petra Veber je podelila več nagrad. In sicer nagradi za najboljšo predstavo prejmeta predstava Skrivnosti v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje in predstava Živalska farma v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana.

"Predstava Skrivnosti avtorice Jacqueline Willson odlikuje angažiran pristop k problemu nasilja v družini. Ta večkrat preslišana tema mladinskih predstav je uprizorjena v natančni in premišljeni režiji Mateje Koležnik, ki nas brez odvečnih dekoracij, a z razvidnim gledališkim jezikom, učinkovito uporabo mask in jasnim dramaturškim fokusom opozori na aktualen in pereč problem zlorabe otrok, pa tudi njihove želje po ljubezni in prijateljstvu," so zapisali v utemeljitvi.

"Znana literarna predloga Georga Orwella Živalska farma je doživela v dramatizaciji Andreja Rozmana Roze in v režiji Vita Tauferja ter v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana izvrstno gledališko realizacijo. Tako pred nami ni samo lucidna kritika bolj ali manj sodobnih totalitarizmov, ampak tudi subtilna, smešno-resna gledališka poezija, ki na duhovit način razvija govorico lutk ter skozi vizualno interpretacijo in suvereno izvedbo vseh nastopajočih z lahkoto nagovarja najširše občinstvo: od otrok, mladine - pa do odrasle publike," ocenjuje žirija.

Nagrado za inovativen avtorski pristop je prejel Matija Solce, ki je po mnenju žirije režiral predstavo Luknja po motivih Alice v čudežni deželi na inovativen, igriv in hkrati od začetka do konca zanimiv način. V njegovi predstavi Močeradek gre čez cesto pa otroci stopijo v svet imaginativnega, glasbenega in senzoričnega gledališča, v prostor igre, čudenja in nežnosti, so zapisali.

Nagrado za glasbeno-gledališki eksperiment prejmejo ustvarjalci predstave Posluh! recikliramo v produkciji Cankarjevega doma in Društva Familija. Po mnenju žirije gre pri predstavi Ivane Djilas, Boštjana Gombača in Branka Završana za zanimiv in drugačen uprizoritveni žanr - eksperimentalni koncert, ki spodbuja razmišljanje o potrošniškem svetu ter o ustvarjanju glasbe.

Nagrado za neverbalno poetično gledališče sta prejela Nataša in Ravil Sultanov za predstavo Luna na cesti. Kot je zapisala žirija, poetična klovnovska predstava Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Bufeto v režiji Ivana Peternelja kaže magično moč posebne govorice klovnov, nagrajenca pa nas prepričljivo potegneta v cirkuško gledališko umetnost.

Nagrado za inovativen pristop k ustvarjanju lutk in lutkovne pripovedi je prejela Elena Volpi, ki je z režiserko Margrit Gysin v Lutkovnem gledališču Maribor pripravila lutkovno miniaturko, v kateri Elena Volpi pripoveduje posodobljeno pravljico o Jančku Ježku, sproti iz velike kepe gline ustvarja lutke in najmlajšim pokaže, da je lutkovno polje polno ustvarjalnosti in igrivosti.

Festival se bo sklenil z ljubljansko premiero dramska predstava Pazi, Pika!, ki je nastala po motivih gledališke igre Naša prijateljica Pika Dese Muck.