Najvišje plesno priznanje Igorju Sviderskemu

Plaketo Mete Vidmar vsako leto podeli Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Objavljeno
23. november 2012 11.38
Posodobljeno
23. november 2012 14.00
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

Plesalec, pedagog in koreograf Igor Sviderski se s plesom in poučevanjem plesne umetnosti ukvarja že od leta 1994. Diplomiral je na Baletni akademiji v Stockholmu, izpopolnjeval se ja na številnih seminarjih in delavnicah s področja plesnih in gledaliških tehnik, glasbe in petja doma in v tujini. Plaketo Mete Vidmar, najvišje področno priznanje JSKD, je prejel za pedagoško delo in umetniške dosežke in nepogrešljiv prispevek k rasti in razvoju slovenske plesne kulture.

»Nagrada me navdihuje za nadaljnje delovanje v prid širjenja sodobne plesne umetnosti in ustvarjalnosti, ne samo pri mlajših in malo starejših plesnih ustvarjalcih, temveč tudi širše. Prav tako jo vidim kot priznanje, da je moje dosedanje delo pravilno in, da sem z napotki mnogim mentorjem in plesalcem nekoliko pomagal pri odpiranju vrat za vstop v bogat svet plesnega ustvarjanja. V vseh letih mentorstva in učenja, plesnega ustvarjanja in dela kot selektor na področju plesa sem se zavzemal za vsesplošno sprejemanje raznolikost plesnega izraza in širjenje popularnosti sodobnega plesa. Je pozitivna vzpodbuda za mene osebno in upam tudi za vse ostale ustvarjalce, saj je to ena od redkih nagrad, na državni ravni, ki se jo podeli plesnim pedagogom, mentorjem in plesnim ustvarjalcem, « je za Delo povedal Sviderski, ki na spomlad pripravlja solo performans.

Trenutno poučuje sodobni ples na Gimnaziji Nova Gorica, Akademiji za ples Ljubljana, Plesnem studiu Intakt in v Grazu, kjer vodi plesne delavnice in master classe.

Kot plesalec in igralec je nastopil v več kot petdesetih predstavah domačih in tujih koreografov. Ustvarjal je tudi v Landestheatru Linz, z Robertom Poolom, Amando Miller in drugimi. Kot koreograf in pedagog je ustvaril več kot deset predstav na Baletni akademiji v Stockholmu, Plesnem teatru Ljubljana, Plesnem studiu Intakt in drugod. Uspešno predstavil nekaj solo plesnih predstav (Rdeči tobogan, 4 PLUS 1).

Sodeloval je pri nastajanju in ustvarjanju mnogih plesno-gledaliških projektov, TV spotov in dogajanj. Prejel je nagrado Zlata ptica za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti, štipendijo Dance Web in nastopil v več nagrajenih predstavah.

Kot ustvarjalec na področju umetnosti sodobnega plesa je Sviderski s svojim delom, avtorstvom in široko paleto domačega in mednarodnega sodelovanja nedvomno eden pomembnejših avtorjev in akterjev v slovenskem plesnem prostoru, so med drugim zapisali v obrazložitvi nagrade.