Neposrečeno kadrovanje rešil Simon Krečič

Nov umetniški direktor mariborske Opere je 34-letni pianist Simon Krečič. Mandat je odločen izpeljati do konca.

Objavljeno
18. november 2013 16.59
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Simon Krečič bo novi umetniški direktor mariborske Opere. Pozitivno mnenje k imenovanju je že pridobil od strokovnega sveta in strokovne delovne komisije, ki jo je imenoval direktor SNG Maribor Danilo Rošker, svoj mandat pa bo nastopil že 1. decembra.

Kot kaže, se s tem zaključuje precej neposrečeno kadrovanje na tej funkciji, saj zadnji trije direktorji niso zaključili svoji mandatov. Karen Kamenšek je mariborsko opero vodila le eno sezono, nato se je odločila za vodenje hannoverske operne hiše, Janez Kastelic je v Mariboru vzdržal dve leti in se vrnil na Dunaj, francoski pianist in dirigent Benjamin Pionnier pa se je precej nepričakovano poslovil na začetku letošnje sezone, kljub temu, da je pred nekaj meseci sestavil ambiciozni program in napovedal vrsto koprodukcij in gostovanj v tujini.

Na javnem razpisu je bil najbolj prepričljiv pianist in dirigent mlajše generacije Simon Krečič. 34-letni Krečič je sprva študiral klavir ljubljanski akademiji za glasbo, kjer je diplomiral v razredu Acija Bertonclja. Podiplomski študij je opravil v razredu Aleksandra Madžarja na visoki umetniški šoli v Bernu, v Švici pa je v tem času pri Dominiqueu Roggenu začel študirati še dirigiranje. Dirigiral je več švicarskim orkestrom, denimo UNI Orchester Bern, Kammerorchester Spiez in Orchester der HKB Bern. Leta 2005 je posnel prvo zgoščenko kot dirigent, njegov debut, posnetek otroške opere Schneewyttli Rolanda Zossa, je bil tudi nagrajen.

Njegova dirigentska pot se je nadaljevala z udeležbo na mednarodnem dirigentskem tekmovanju v italijanskem Grosettu, kjer je kot dobitnik tretje nagrade dirigiral mestnemu orkestru. Krečič od leta 2009 vodi orkester Domžale-Kamnik, bil je korepetitor v SNG Opera in balet Ljubljana in stalni sodelovalec Opere SNG Maribor, je redni gost orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Študij dirigiranja je zaključil še na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je septembra 2012 z baletno premiero na glasbo Igorja Stravinskega diplomiral v razredu profesorja Milivoja Šurbka.

Kot pianist je že med študijem je prejel več nagrad in priznanj na slovenskih ter mednarodnih tekmovanjih. Med njegovimi koncerti velja omeniti predvsem izvedbo Ravelovega klavirskega koncerta s Simfoniki RTV Slovenija ter Gershwinovega koncerta pod taktirko Marka Letonje. Poleg solističnega nastopanja je Krečič zelo iskan kot komorni glasbenik. Sodeluje z glasbeniki vseh generacij, Aleksandrom Madžarjem, Igorjem Mitrovičem, Slokar brass triom, Ansamblom Slavka Osterca, Pihalnim kvintetom Slowind, čelistom Luko Šuljićem ...

Leta 2008 je z violinistko Anjo Bukovec nastopil na svetovni turneji, med drugim sta nastopila v Washingtonu, New Yorku, Ottawi, Madridu, Lizboni in Berlinu. Pomembno mesto v njegovem pianističnem delovanju ima izvajanje slovenske sodobne glasbe, saj je poustvaril mnoga dela pomembnih slovenskih skladateljev, od Globokarja in Lebiča do Rojka in Lazarja.

Kot je dejal ob imenovanju se zaveda, da dosedanje delo tujih dirigentov na mesto umetniškega direktorja mariborske Opere ni dalo pravih rezultatov, saj tako zahtevne funkcije pač ni mogoče opravljati brez stalne navzočnosti. Sam je trdno odločen zaključiti štiriletni mandat, saj se namerava iz Ljubljane preseliti v Maribor in ob tem opustiti nekatere obveznosti - zagotovo ne bo več vodil orkestra Domžale-Kamnik, svoje angažmaje v Ljubljani pa bo pač opravil v dogovoru z vodstvom SNG Maribor.

Pri oblikovanju repertoarja letošnje sezone nima več veliko manevrskega prostora, saj je program pripravil že Benjamin Pionnier, sicer pa tudi ne čuti potrebe po drastičnih programskih spremembah. Tudi njegova pianistična kariera bo verjetno manj intenzivna kot doslej, kot pravi se bo odločal predvsem za projekte, ki jih bo izvedel »za svojo dušo«.