Nobenih presenečenj – sami »stari znanci «

Grumova nagrada: Za najboljše slovensko dramsko besedilo se bodo letos potegovali trije avtorji.

Objavljeno
28. marec 2014 19.12
LJUBLJANA SLOVENIJA 16.03.2010 VINKO MODERNDORFER 5 PREDMETOV FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Žirija za podelitev nagrade Slavka Gruma, ki jo vodi Matej Bogataj, je tokrat prebrala 27 besedil, ki so prispela na natečaj, kar je dovolj solidna bera, še tri pa so ostala v konkurenci­ od lani. Na situ so ostali Andrej E. Skubic, Simona Semenič in Vinko Möderndorfer.

Nobenih posebnih presenečenj ali nenadnega preboja kakšnega mlajšega avtorja torej. Gre za tri renominirane in profilirane pisce, deloholik Vinko Möderndorfer pa tako in tako ne samo da redno sodeluje, temveč na tovrstnih natečajih kot za stavo pobira tudi nagrade.

Letos je, denimo, komisija obravnavala kar tri njegove drame, ob starejšem tekstu Deset, ki se je potegoval za nagrado že na lanskem Tednu slovenske drame, še njegovi novi deli, Mali nočni kvartet in Evropa.

Trio besedil

»Presenetljivo napeta in globoko pretresljiva igra, ki s posebno občutljivostjo spregovori tudi o različnih mentalitetah, o strpnosti in nestrpnosti, sobivanju, človeški integriteti, ki se stopnjuje od absurdistično obarvanega nenavadnega nočnega obiska do razkritja velike človeške tragedije in izteka v katarzično intoniran, vsebinsko odprt konec«, medtem ko Evropa, izpisana v žanru groteske oziroma hudo blasfemične farse, kakor jo označuje avtor, »pronicljivo, duhovito in dramaturško dovršeno tematizira vrsto družbenih vprašanj, med katerimi zagotovo izstopa eksistencialno brezizhodna usoda mlade generacije«.

Dramatičarka, dramaturginja in producentka Simona Semenič je prepričala člane žirije z dramskim besedilom tisočdevetstoenainosemdeset. Gre za besedilo, ki »zasuka in odvijači dva časa – začetek osemdesetih, ko je prihodnost obetala, in današnjega, ko se zavedamo, da smo nekje vmes, med idealiziranjem prihajajočega in nostalgičnim spominom na preteklo, izgubili lepši jutri.

V manjše mesto postavljeno dogajanje omogoča trk dveh paradigem, na eni strani puhle in prikrivajoče ideologizacije, na drugi današnje brezperspektivnosti, nezaposlenosti, propada velikih gospodarskih subjektov in malikovanja trga.«

Drama je spisana z gostimi poetičnimi didaskalijami, ki utemeljujejo časovne preskoke, hkrati pa pred nas priklicujejo pretekle podobe in mišljenje, in sicer »zato, da bi še enkrat premislili, ali so res vse stvari za nazaj nujne in ali je v prihodnje res še vse ­odprto«.

Posebnost drame Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica, ki je prav tako v igri za Grumovo nagrado, je v tem, da je bilo besedilo ne samo publicirano, temveč tudi že uprizorjeno, pravzaprav bo predstava Slovenskega mladinskega gledališča prihodnji teden z njo gostovala tudi na Tednu slovenske drame v Kranju.

To je na zgodovinske vire in dokumente naslonjena drama o medvojni plezalki in lastnici kinematografov Pavli Jesih, ki obnavlja njene plezalne uspehe in nesrečo v gorah, predvsem pa pritiske nanjo, še zlasti s strani povojne socialistične oblasti, agitpropa in ideoloških forumov. Drama je rekonstrukcija časa, ko so se menjali vladajoči sloji in je bil posameznik v tej veliki igri samo drobiž, v Jesihovi pa se izriše »heroična drža, ki se z gorskih previsov in sten prenese v vsakdanje delovanje«.

Šest mladih dramatikov

V torek, 1. aprila, bodo na tako imenovanem dnevu nominirancev v Stolpu Škrlovec besedila, ki se potegujejo za Grumovo nagrado, podrobneje predstavljena, sicer pa v Prešernovem gledališču Kranj tretje leto zapored podeljujejo tudi nagrado za mladega dramatika, za katero lahko konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let.

Letos je prispelo šest besedil: Mišje leto Tjaše Črnigoj, Izštevanke Simone Hamer, Bonobo Sandija Jesenika, Cimcipelonika Mitje Lovšeta, Čas razcveta Mihe Mareka in Ne moreš spati, mali medo? Urške Sajko.

Žirija še ni sprejela dokončne odločitve, katero dramsko besedilo je najboljše, sicer pa bodo obe nagradi podelili ob koncu Tedna slovenske drame 6. aprila, ko bosta podeljeni tudi Šeligova nagrada za najboljšo predstavo ter nagrada občinstva.