Nova sezona SLG Celje: krstni uprizoritvi in prvi izvedbi v Sloveniji

V novi sezoni bodo v SLG Celje uprizorili šest predstav, s poudarkom na novitetah, skrbi pa jih slabo stanje hiše.

Objavljeno
27. maj 2014 16.56
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Slovensko ljudsko gledališče Celje ostaja v prihodnji sezoni usmerjeno k novim, aktualnim dramskim delom. Tako bodo prvič v Sloveniji uprizorili dramo Felicie Zeller Kaspar Hauser morje hiš in komedijo poljskega dramatika Sławomirja Mrožka Policaji.

SLG Celje bo krstno uprizorilo še dve deli slovenskih avtorjev, in sicer komedijo Matjaža Zupančiča Vorkšop na Moljera, ki je na letošnjih Dnevih komedije dobila nagrado žlahtno komedijsko pero, in tragikomedijo Veš, poet, svoj dolg? Luke Martina Škofa in Blaža Rejca.

Stavijo na otroke

Celjski gledališčniki bodo odigrali še ljubezenski omnibus kratkih dram sodobnih ameriških dramatikov Izgubljene ljubezni in predstavo za otroke Sneguljčica.

Prav njihovo delo za otroke je trenutno najbolj nagrajeno. Tudi v novi sezoni bodo tako pripravili abonma za najmlajše, Abonmajčka, kjer zaenkrat beležijo največji porast prihodkov. Prvič so ga pripravili v prejšnji sezoni, vpis pa se je v letošnji povečal kar za dvakrat.

Kot je povedala upravnica SLG Celje Tina Kosi, je pri abonmaju za odrasle prav nasprotno, saj že dve leti beležijo upad vpisa, čemur so priča tudi v drugih primerljivih slovenskih gledališčih.

Nujna obnova

Kosijeva je opozorila še na finančno stisko. Kot določa zakon, morajo deset odstotkov za plače financirati iz svojih prihodkov, letno 150.000 evrov. Kosijeva je opozorila še na nujnost dokončanja obnove gledališča, na kar čakajo že nekaj let, na razpisih pa zaenkrat niso bili uspešni.

Stari del gledališča je sicer bil delno saniran, vendar bi morali nujno urediti električno napeljavo, zamenjati dotrajana okna, tla, pohištvo in za kakovost dela v gledališču najbolj nujno - preseliti Oderpododrom v prostore knjižnice. S tem bi namreč dobili nov prostor za vaje, s čimer bi lahko pripravljali dve predstavi hkrati oziroma bi lahko vaj bilo več.