Novost v MGL: trilogija Carla Sternheima Iz junaškega življenja meščanov

Trilogija, ki jo sestavljajo deli Spodnjice, Snob in 1913, sledi trem generacijam rodbine Maske.

Objavljeno
23. september 2013 16.45
V. U., STA
V. U., STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo novo sezono na Velikem odru v sredo, 25. 9., uvedli s trilogijo Carla Sternheima Iz junaškega življenja meščanov, ki jo režira Aleksandar Popovski. Z uprizoritvijo želijo po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor na en mah zabiti dva žeblja. Razgibati občinstvo in sodobni družbi nastaviti ogledalo.

Trilogija, ki jo sestavljajo deli Spodnjice, Snob in 1913, sledi trem generacijam rodbine Maske. V prvem delu je v ospredju ustanovitelj rodbine Theobald Maske, uradnik srednjega sloja, ki se dokoplje do velikega bogastva, v drugem Maskejev sin Christian, novopečeni industrialec ter hladen in premočrten človek, v tretjem delu pa trije Christianovi otroci, ki družinsko bogastvo izgubijo zaradi nesposobnosti, egoizma in arogance.

Kot so zapisali v MGL, je kljub komedijskemu kontekstu sporočilnost trilogije dovolj jasna, da režiserju in ekipi ni težko vzpostaviti pomenskega mostu med letoma 1913 in 2013.

Eva Mahkovic, ki podpisuje dramaturgijo, je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da je Sternheim, ki je večinoma pisal komedije, vanje vnašal elemente, ki sprevračajo žanr. Dodala je, da avtor ni pisal kronologije časa, a je v svoje delo odlično zajel podobo dobe, v kateri je živel.

Režiser Popovski je ob tem pojasnil, da Sternheim v določenih prizorih napoveduje eno smer, a potem naredi »salto mortale« in uvede popolnoma novo temo. »Želel je pisati komične stvari, a je dejansko zelo surovo opisal svet, ki se vse preveč preslikava tudi v sodobnost,« je poudaril.

Delo je prevedel Milan Štefe, ki je v trilogiji zaigral z Juretom Henigmanom, Tino Potočnik, Karin Komljanec, Jurijem Drevenškom, Primožem Pirnatom, Domnom Valičem, Matejem Pucem in Viktorijo Bencik Emeršič. Scenografijo sta zasnovala Numen in Ivana Radenović, kostumografijo Jelena Proković, glasbo pa podpisuje Vlada Divljan.