Ocena lutkovne uprizoritve Črni muc vasuje

Lutkovna priredba Ribičeve pesnitve Črni muc vasuje je domišljena in razgibana odrska uprizoritev, v kateri sta soavtorja priredbe duhovito in učinkovito prepletla človeško zapeljevanje z mačjim vasovanjem.

Objavljeno
18. februar 2011 11.52
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura
Vasovalsko pripovedno pesnitev Josipa Ribičiča iz leta 1946 Črni muc vasuje sta soavtorja lutkovne priredbe (režiser in avtor glasbe Jiří Vyšohlíd ter dramaturginja Jelena Sitar) radoživo izkoristila za domišljeno ter domišljijsko razgibano odrsko uprizoritev, v kateri sta duhovito in učinkovito prepletla človeško zapeljevanje z mačjim vasovanjem, živo igro ter lutkovnim oživljanjem predmetov, senc in prvin črnega gledališča, vse skupaj pa zaokrožila z nenehnim iskrenjem prostodušne, lahkotne in radožive igrivosti kot temeljne dragocenosti vsakršnega odrskega ustvarjanja.

Za okvir živalske zgodbe o trubadursko leporečnem in zgledno vztrajnem Črnem mucu ter samovšečno ravno prav zadržani Beli muci sta avtorja priredbe postavila zakonski par protagonistov, ki si ob začasni odsotnosti otrok očitno skuša popestriti večerno in nočno zakonsko rutino zapeljevanja z uprizarjanjem posameznih postaj rahlo posmehljivo predstavljenega mačjega vasovanja na različnih ovir polnih poteh njunega snubljenja vse do srečnega konca (s kopico majhnih muckov).

Za oživljanje mačjih prigod in tegob pridejo protagonistoma prav poleg gibljivih namiznih lutk obeh mačjih junakov tudi deli kuhinjskega pohištva ter standardnega gospodinjskega inventarja, v igro snubljenja in poigravanja pa akterja nehote pritegneta še sprva zlovoljnega osamljenega soseda, ki ga potegneta tako globoko v svojo in mačjo ljubezensko igro, da na koncu kot tretji celo slovesno potrdi »večno ljubezen«.

Za preprosto prizorišče stilizirane skromne kuhinje, v kateri v določenem trenutku metaforično oživi tako rekoč vsak del njenega inventarja in izbranih rekvizitov, ter za nekoliko robato okorno in posmehljivo prijazno podobo mačjega para je poskrbel Luděk Joska. Učinkovite glasbene poudarke, bodisi trubadursko živo odpete bodisi različno aranžirane in posnete inštrumentalne poudarke določenega vzdušja, je dodal avtor glasbe Jiří Vyšohlíd.

V razigranem igralskem, pevskem in animatorskem triu je v vlogi neustavljivo vztrajnega vasovalskega Črnega muca Miha Arh najbolj očarljivo in prepričljivo izkoristil številne priložnosti za uveljavitev svojega žlahtnega komedijantskega, glasbenega in animacijskega daru. Partnersko primerno razigrana in zanesljiva v vlogi preračunljivo zadržane Bele muce je bila Asja Kahrimanović. Sprva ljudomrzniško robato distanciran, nato pa vse bolj kooperativen in v, odrsko in ljubezensko, igro »potopljen« Sosed pa je bil Jure Lajovic.