Osvajanje sreče za vedno v SMG

Gledališki režiser Haris Pašović je v koprudukciji, ki jo je navdihnilo delo britanskega filozofa Bertranda Russlla, združil tri mesta in tri gledališča.

Objavljeno
18. september 2013 19.24
Patricija Maličev, Sobotna priloga
Patricija Maličev, Sobotna priloga

Gledališki režiser Haris Pašović je na čelu mednarodne koprodukcije med Prime Cut Productions iz Belfasta, East West Theatre Company iz Sarajeva in Slovenskim mladinskim gledališčem. Premiera bo v petek in soboto v Derryju/Londonderryju na Severnem Irskem.

Predstava, ki jo je navdihnilo življenje in delo britanskega filozofa Bertranda Russlla, bo naslednje premiere oktobra in novembra doživela v Mostarju, Ljubljani in Sarajevu.

Mednarodna ekipa je projekt Osvajanje sreče pripravljala tri leta. Pašović je za naš časopis povedal, da je strukturo predstave zgradil na življenju in liku misleca, predvsem pa na njegovem eseju The Conquest of Happiness (Osvajanje sreče).

Iskanje resnice o vojnah

»Živel je dolgih osemindevetdeset let in lahko bi rekli, da je Shakespeare med matematiki, filozofi, politiki in družbenokritičnimi pisci 20. stoletja. Vrh njegovega bogatega opusa predstavljata njegova odkrita in požrtvovalna drža pacifista v časih, ko ti še niso imeli do komolcev okrvavljenih rok, in konstruktivna denunciacija človeštva na mestih, kjer je drugi še niso zaznali. Njegova razmišljanja so vplivala na delo različnih ustvarjalcev, od Wittgensteina do Beatlov.«

Režiser bo skozi njegovo življenje in delo prikazal radost in bolečino časa, v katerem živimo: »Kakšna je v resnici razlika med življenjem človeka v Derryju, Ljubljani ali Sarajevu, kako podobne so naše zgodovine ali razumevanje sveta ...,« je povedal in dodal, da je potreben »organski proces«, ki bi umetnikom, pisateljem, režiserjem in zgodovinarjem omogočil iskanje resnice o vojnah na njihovih ozemljih.

V BiH po njegovem ljudje različnih narodnosti in veroizpovedi vse bolj sodelujejo, »gotovo si izmenjajo več mnenj od politikov, ki so vkopani vsak na svojem bregu. Ta projekt je dokaz, da lahko tvorno sodelujemo ne glede na 'pripadnost'. Politična industrija in 'industrija človekovih pravic' v resnici zavirata možnost premirja med sprtimi stranmi, prepričan sem, da ne samo na območju nekdanje Jugoslavije.«

Meni, da je industrija ali »biznis« političnega konflikta v Bosni še vedno najbolj donosen posel: »Prišel je čas, da se proizvajanje političnih konfliktov zamenja z normalnim komuniciranjem in normalnim človeškim življenjem,« je povedal bosanski režiser.

A kaj je sreča in kako naj jo človek osvoji? Tudi v tem smislu Pašović ostaja zmeren pesimist in odgovarja s citatom iz prologa ene od Russllovih knjig: »Skrivnost sreče je v tem, da se soočimo z dejstvom, da je svet grozljiv, grozljiv, grozljiv.«