Poletni lutkovni pristan

Od danes do konca septembra bo Maribor slovenska prestolnica lutkarstva. Vse predstave bodo brezplačne.

Objavljeno
05. avgust 2011 18.16
Posodobljeno
06. avgust 2011 08.30
S predstave "Mizica, pogrni se" v Mini teatru na Ljubljanskem gradu
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Od danes do konca septembra bo Maribor slovenska prestolnica lutkarstva. Danes se namreč začenja že tradicionalni Poletni lutkovni ­pristan, tokrat njegova dvaindvajseta izdaja, že sredi septembra pa sledi Bienale lutkovnih ustvarjalcev, na katerem se bodo zvrstile najboljše predstave slovenske lutkovne produkcije zadnjih dveh let.

Kot je dejala umetniška vodja in koordinatorka festivala Katarina Klančnik Kocutar, so projekt pripravili 
v sodelovanju z Zavodom za kulturo in promocijo Lendava, ljubljanskim festivalom Emonska promenada, Trnfestom, koprskim festivalom Puf ter mariborskim festivalom ­Prestopi.

V Maribor prihajajo lutkarji iz desetih evropskih držav in iz Izraela.­ Večina predstav je namenjena otrokom, kot poudarja Klančnik Kocutarjeva, je eden od namenov festivala brisanje predsodkov, češ da je lutkarstvo izključno domena ­otroškega občinstva, zato so povabili tri predstave, ki so namenjene odraslim.

Že po tradiciji prihaja največ predstav iz Češke, kjer je lutkarska­ scena med najmočnejšimi v Evropi, poleg tega Maribor s tamkajšnjimi lutkarji zelo dobro sodeluje, kar nekaj članov mariborskega lutkovnega ansambla je končalo študij na praški DAMU; v Mariboru bo mogoče videti tudi lutkarske dosežke iz držav, ki pri nas sicer ne gostujejo zelo pogosto, denimo iz Francije, Švice in Izraela.

Organiziranih bo še veliko lutkovnih in likovnih delavnic, že po tradiciji so vse predstave za obiskovalce brezplačne, organizatorji le prosijo, da zainteresirani pred predstavo dvignejo vstopnice.