Policija aretirala naše gledališčnike v Belfastu

V kostumu enega od igralcev projekta Slovenskega mladinskega gledališča našli všite naboje.

Objavljeno
25. september 2013 23.33
No fee for ReproductionThe Conquest of HappinessScene from Bosnia Prime Cut Productions Northern Ireland, East West Center Bosnia-Herzegovina and Mladinsko Theatre Slovenia present The Conquest of Happiness – a raw, visceral and powerful night of
Patricija Maličev, Sobotna priloga
Patricija Maličev, Sobotna priloga
Belfast – Obstaja večja ironija od te, da gledališko ekipo, ki bo v prihodnjih tednih s protivojno gledališko predstavo gledališkega režiserja Harisa Pašovića Osvajanje sreče zakrožila po Severni Irski, še prej pa po Balkanu, aretirajo na letališču v Belfastu, ker je rentgen pred vstopom na letalo v jakni enega od igralcev zaznal dvanajst pravih nabojev?

Težko. V ponedeljek naj bi se mednarodna ekipa projekta v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, sarajevske East West Company ter Prime Cut Productions iz Belfasta in Derryja, kjer se je minuli konec tedna zgodila nadvse uspešna svetovna premiera osrednjega gledališkega dogodka v britanski prestolnici kulture 2013, odpravila proti Mostarju.

Toda štirje člani ansambla, popolnoma šokirani nad tem, da je v jopiču enega od igralcev – imel jo je v ročni prtljagi, gre namreč za kostum za predstavo – všitih dvanajst pravih nabojev, so bili na letališču aretirani in odpeljani na glavno policijsko postajo v središče Belfasta.

Uklenjeni v lisice

Režiser predstave Haris Pašović je včeraj za naš časopis povedal, da so bile aretacije upravičene, toda gotovo ni bilo potrebe po tem, da bi aretirali štiri ljudi, temveč samo tistega, ki je v prtljagi imel ta kostum. »Preostali trije so organe pregona, ko so videli, da je njihov kolega pridržan, šli samo vprašat, kaj se dogaja … Nato pa so vse štiri z lisicami na zapestjih zbasali vsakega v svoj policijski avtomobil in jih odpeljali na policijsko postajo v Belfast. Izpraševali so jih ves dan in izpustili šele, ko je producentka nakup spornega oblačila dokazala z računom.« Povedal je še, da so bili vsi štirje aretirani člani ekipe ob vrnitvi vidno pretreseni. »Nihče od nas ni pričakoval, da se nam lahko zgodi kaj takšnega,« je še dodal režiser.

Nakup na spletu

Producentka predstave, domačinka Emma Jordan, je policiji in medijem pojasnila, da so jopič za potrebe predstave oziroma kot del kostumografije kupili v eni od spletnih trgovin in seveda niso mogli vedeti, da so bili vanjo všiti skriti naboji.

Kritike predstave Osvajanje sreče, ki jo je Pašović režiral po motivih istoimenske knjige filozofa, matematika in mirovnika Bertranda Russella, se v britanskih medijih – od Independenta do BBC – strinjajo: »To je gledališki dogodek na izjemno visoki umetniški in produkcijski ravni z vrhunsko igralsko ekipo, ki v dveh urah v inscenaciji, ta je na naših prostorih novum, pretresljivo prikaže eskalacijo nasilja, ki smo ji bili priča v stoletju vojn, 20. stoletju.«