Predstava Ko sem bil mrtev ponovno nagrajena

Predstava Diega de Bree je žirija festivala mediteranskega gledališča ocenila kot najboljšo, Jerneja Šugmana pa za najboljšega igralca.

Objavljeno
12. september 2012 18.10
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Podgorica - Predstava SNG Drama Ljubljana Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree je na Festivalu mediteranskega gledališča Purgatorije 2012 v črnogorskem mestu Tivat prejela dve nagradi. Predstavo je žirija ocenila kot najboljšo uprizoritev ter obenem nagradila še igralca Jerneja Šugmana.

Žirijo sedmega festivala Purgatorije 2012, ki letos poteka med 1. julijem in 14. septembrom, so sestavljali predsednik Darko Antović, Zoran Živković, Goran Slavić, Petar Pejaković in Dragana Tripković. Po ogledu 11 uprizoritev se je žirija odločila, da dve nagradi podeli uprizoritvi Ko sem bil mrtev, poroča STA.

V obrazložitvi je zapisala, da je »z oživitvijo tehnologije in estetike pozabljenega nemega filma nastal popoln gledališki dogodek, dragocen in nenavaden, ki prek močne ansambelske igre združuje popularno in univerzalno tematiko«.

Šugmana so nagradili za vlogo Tašče. Svojo odločitev so v žiriji utemeljili z obrazložitvijo, da igralec »z neverbalno igralsko nadarjenostjo in z velikansko kreativno energijo ter radostno razigranostjo v prekipevajočem tempu skozi vso predstavo niza malokdaj videne bravure«.

Za to vlogo je bil Šugman že večkrat nagrajen, med drugim je leta 2010 prejel Borštnikovo nagrado. Tudi uprizoritev Ko sem bil mrtev je osvojila več domačih in mednarodnih priznanj. Predstava, v kateri nastopajo Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj in pianist Jože Šalej, je v Črni gori gostovala 23. avgusta.

V sezoni 2012/13 bo predstava gostovala še v nemškem Theatru Oberhausen, v Teatru Metastasio Stabile della Toscana v Pratu, v pariškem Centquatru in v Dominikanski republiki.