Projekt BiTeater: Kalilnik eksperimentalnih dogodkov

Nizkoproračunsko gledališče kot polje svobode za mlade ustvarjalce.

Objavljeno
07. februar 2013 15.01
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

Nocoj bo s premierno uprizoritvijo dramske predstave Ikaromenipos ali Nadoblačnik mlade režiserke Renate Vidič odprl sezono gledališki projekt BiTeater. Deluje pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in je namenjen zlasti mladim in neuveljavljenim režiserjem.

BiTeater bo prostor, kjer so začetniške napake dovoljene, eksperimentalna možnost, ki si je uveljavljena gledališča v želji po prodajni uspešnosti ne upajo ali želijo ponuditi. Pobudnik projekta in njegovo »nevidno gibalo« Boris Kobal je namreč opozoril na velik problem zaposlovanja mlade generacije Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

»Mi smo kot generacija delali, izborili smo si pravico do pomote. Po moji prvi režiji, na koncu tudi izredno uspešni, so me že v četrtem letniku prišli iskat iz Mestnega gledališča Ljubljana,« se je z nostalgijo spomnil Kobal in ugotovil, da je današnji sinonim za uspeh pogosto površna in formalna gledališka produkcija. Mladi tako sploh ne pridejo do možnosti za režijo.

Ob pregledu gledališke sezone je Kobal opazil, da redka gledališča zaposlujejo mlade režiserje, medtem ko jih je okoli 26 na čakanju. »Morda bi bilo treba razmisliti o ustavitvi industrije AGRFT, ne samo pri režiserjih, ampak tudi pri tistih osmih igralcih, ki pridejo s fakultete, pa nimajo kam iti,« je cinično pripomnil in izrazil slutnjo, da bo nekdo v tej državi prišel na to idejo. »Vedno bolj smo nagnjeni k temu, da ne boš mogel študirati tistega, kar si želiš, kaj šele, da bi delal tisto, za kar si doštudiral.« Podoben strah pred tovrstnim ukinjanjem je izrazil tudi direktor LGL Uroš Korenčan.

Izsanjati svojo predstavo

Projekt BiTeater je zasnovan kot nizkoproračunsko gledališče brez direktorja ali umetniškega vodje, edini participativni pogoj je mladost. Nastal je v sodelovanju z omenjenim LGL, vadbeni prostori so v Kreatoriju Dijaškega doma Ivana Cankarja (DIC), finančno zaledje pa nudi Mestna občina Ljubljana.

V duhu nove družbene solidarnosti, ki te dni preveva ulice slovenskih mest, so tudi mladi ustvarjalci svoje nizke honorarje delili po načelu solidarnosti. Smer, v katero je zajadral BiTeater, omogoča nujno iskanje lastnega režijskega pa tudi igralskega, dramaturškega, kostumografskega in scenografskega izraza. Ravno zaradi neujetosti v okorne dogme institucionaliziranega gledališča se mladim ustvarjalcem odpira – resda v ozkih finančnih okvirih – polje svobode, možnost, da lahko izsanjajo predstavo.

Pet premier nove generacije

Letos se bo v odrski realizaciji BiTeatra zvrstilo pet mladih režiserjev. Kot druga se bo 22. marca predstavila Tatjana Peršuh z na slovenskem odru še neuprizorjeno Ono po besedilu Jeana Geneta. Po motivih Defoejevega romana Robinson Crusoe bo 27. aprila režijske prijeme pokazal Jaka Andrej Vojevec, po poletnem predahu pa bo 25. oktobra sledila premiera avtorske predstave Andreja Jusa Tri in 30. novembra prav tako avtorska predstava Sva pod režijsko taktirko Julije Rošine.

Predstave bodo na sporedu ob petkih, sledilo bo od pet do osem ponovitev do naslednje premiere, vstopnice bodo dostopne, po tri evre, med želeno mlado občinstvo pa bodo povabili tudi umetniške vodje ostalih gledališč, ki bodo imeli dobro priložnost prepoznavanja mladih upov in jim bodo lahko odprli vrata v svet velikega gledališča. Povedati je namreč treba, da je za vsakega neuveljavljenega režiserja premiera »edini strel«, vsak režiser ima pravzaprav bolj ali manj zgolj eno priložnost, saj so tudi za BiTeater že čakalne vrste.

Sicer pa bo Kulturnica na Židovski stezi kot edina dislocirana enota LGL poleg projekta mladih gledaliških ustvarjalcev v svojo črno škatlo vabila tudi z drugimi dogodki in intenzivno delala na prepoznavnosti prostora pri širšem krogu odjemalcev podobnih kulturnih dogodkov, vsekakor pa v smeri iščočega, eksperimentalnega gledališča, nepodrejenega marketinškim imperativom.

Kot historični prostor kaljenja slovenskega lutkarstva bo Kulturnica s projektom Ljutka odprla prostor eksperimentom na področju lutkarstva in lutkam za odrasle. Nekateri večeri bodo obarvani s Pripovedovalskim Varietejem Ane Duša, programsko bodo sodelovali tudi s sosednjim barom Bikofe in se trudili za redno dogajanje in oživitev »bisoseske«.