S Cankarjevim letom prihaja velika koprodukcija Pohujšanja v dolini šentflorjanski

Premiera predstave SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma bo 26. januarja 2018, režiral bo Eduard Miler.

Objavljeno
06. december 2017 15.10
Posodobljeno
06. december 2017 20.00
V. U.
V. U.

Stoletnica smrti Ivana Cankarja bo prihodnje leto ena osrednjih tem tukajšnje kulturne ponudbe. Znotraj Cankarjevega leta, niza uprizoritev, razstav, novih izdaj, predavanj in simpozija, je že napovedana velika koprodukcija SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma: uprizoritev Cankarjeve farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo bo režiral Eduard Miler.

Uvodna vaja projekta je v Cankarjevem domu potekala predvčerajšnjim, avtorica priredbe in dramaturginja Žanina Mirčevska je na njej izpostavila, da je Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski slovenska različica nemškega Fausta, ruskega Revizorja in francoskega Tartuffa.

Kdaj poetična, kdaj srhljivo aktualna

Tema drame je kdaj visoko poetična, kdaj srhljivo aktualna, Cankar pa jo je razvijal že v novelah Zgodbe iz doline šentflorjanske. Ključni razlog za dramsko obdelavo je bil upor proti družbi in njenemu negativnemu odnosu do umetnosti. Odnosu, ki ga je potrebno v današnjem času korporativne logike na novo definirati.

Režiser Eduard Miler je v svoji karieri v sodelovanju s slovenskimi, hrvaškimi, jugoslovanskimi, avstrijskimi in nemškimi igralskimi ansambli oblikoval niz več kot stotih uprizoritev, ki se v gledalčev spomin vtisnejo z izzivalno, močno in ekspresivno režijsko poetiko, za kar je bil večkrat nagrajen. Bil je umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, umetniški konzultant Kraljevskega pozorišta na Cetinju, umetniško je vodil Crnogorsko narodno pozorište v Podgorici, bil umetniški vodja SNG Drama in umetniški koordinator v SSG Trst.

Med drugimi je prejel nagrado Prešernovega sklada, dve Borštnikovi nagradi za režijo in tri lovorove vence na sarajevskem gledališkem festivalu MESS.

Premiera Pohujšanja v dolini šentflorjanski bo v Cankarjevem domu 26. januarja, v njem bodo igrali Jernej Šugman, Uroš Smolej, Maša Kagao Knez, Primož Pirnat, Iva Krajnc Bagola, Lotos Vincenc Šparovec, Maša Derganc, Jana Zupančič, Igor Samobor, Nina Valič, Gašper Jarni, Saša Mihelčič, Gregor Čušin, Nik Škrlec in »živa postava«.