Simbolni uvod v Teden slovenske drame

Ob svetovnem dnevu gledališča se jutri prične drugi največji gledališki festival v Sloveniji.

Objavljeno
26. marec 2013 18.02
Posodobljeno
26. marec 2013 20.00
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si

Na letošnjem že 43. Tednu slovenske drame (TSD) bo sodelovalo več kot dvesto gledališčnikov iz Slovenije in iz tujine. »Tako bogatega programa še nismo imeli, še posebej smo ponosni na mednarodni program, ki obsega kar šest predstav, več jih zaradi finančnih omejitev ni bilo mogoče,« je povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček in izrazila upanje,da bi festival pridobil na svojem ugledu tudi v tujini in da bi financerji prepoznali pomen, ki ga ima pri promociji slovenske dramatike. Zato je že lani vzniknila zamisel o povezovanju festivalov nacionalnih dramatik, letošnji cilj pa je ustanovitev festivalske asociacije, kjer bi se vzajemno omogočalo razširjanje kakovostne sodobne dramatike, tudi slovenske.

Vodja umetniškega oddelka PG Kranj Marinka Poštrak pa je predstavila bogat dodatni program. »Čeprav delavnice dramskega pisanja niso namenjene publiki, so v zadnjem desetletju odločno prispevale k novi dramatiki,« je povedala Poštrakova. Letošnja delavnica bo pod vodstvom Jasena Boka dala poseben poudarek dialogu, temelju dramske forme. »Med dodatnim programom so nedvomno dogodki, ki bodo zanimivi za širšo javnost. Tak bo tudi dan nominirancev, ki ne bo samo strokoven, pač pa tudi umetniški dogodek,« je še dodala Poštrakova. Posebno mesto med dogodki dodatnega programa bo imela tudi predstavitev našega v tujini najuspešnejšega avtorja Evalda Flisarja ob 45- letnici njegovega delovanja.

 
Po oceni selektorice Amelie Kraigher se je število produkcije slovenskih besedil v primerjavi s preteklimi leti še nekoliko povečalo, pri čemer gre za žanrsko in vsebinsko pester nabor. »Prav vsaka izmed sodelujočih predstav ima določen presežek,« je pojasnila Kraigherjeva.
Pomen Grumove nagrade, ki skupaj s festivalom že dolgo časa opazno vpliva na produkcijo, moč in prepoznavnost slovenske dramatike pa je izpostavila predsednica žirije Diana Koloini, ki je prepričana, da je festival resnično pomemben za slovensko kulturno življenje.